Glem supermånen - snart blir det midnattssolformørkelse og Venus-passasje

Mye moro i vente for himmelentusiastene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard fulgte spent med på «supermånen» i går kveld.

SJELDEN BEGIVENHET: 6. juni kan en Venuspassasje ses på himmelen. Montasje: NASA / Knut Jørgen Røed Ødegaard
SJELDEN BEGIVENHET: 6. juni kan en Venuspassasje ses på himmelen. Montasje: NASA / Knut Jørgen Røed Ødegaard Vis mer

- Den var absolutt veldig flott. Jeg fulgte nøye med da den sto opp, men da den var på sitt sterkeste i morges hadde den allerede gått ned der jeg befant meg, sier han til Dagbladet.

MYE SPENNENDE I VENTE: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at det både blir midnattssolformørkelse og Venus-passashe å se på himmelen snart. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
MYE SPENNENDE I VENTE: Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard forteller at det både blir midnattssolformørkelse og Venus-passashe å se på himmelen snart. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Han forklarer at månen har en ganske avlang bane rundt jorda og at avstanden mellom de to derfor varierer ganske mye.

MIDNATTSSOLFORMØRKELSE: Formørkelsen slik den vil fortone seg fra Longyearbyen. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard
MIDNATTSSOLFORMØRKELSE: Formørkelsen slik den vil fortone seg fra Longyearbyen. Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard Vis mer

- I går var det kun et minutt som skilte tidspunktene da månen var helt full og da den var nærmest jorda, sier han.

Solformørkelse og Venus-passasje NASA melder at det også var meteorregn forårsaken av Halleys komet å se på nattehimmelen i går natt, men den sterke månen skal ha lagt en demper på lyset fra meteorregnet. Halleys komet passerte jorda sist i 1986, og forventes ikke å komme tilbake før i 2061.

SIST I 2004: Det er åtte år siden en Venuspassasjer kunne ses på himmelen. Foto: NASA
SIST I 2004: Det er åtte år siden en Venuspassasjer kunne ses på himmelen. Foto: NASA Vis mer

- Meteorregnet var mest synlig på den sydlige halvkule og ikke noe vi kunne få øye på her i Norge. Supermånen er i tillegg mer spesielt enn meteorregnet, sier Ødegaard.

Leserfoto: Roger Iversen
Leserfoto: Roger Iversen Vis mer

Mai og juni blir spennende for Ødegaard og andre himmelentusiaster. 21 mai blir det nemlig midtnattssolformørkelse for andre gang på ett år i Nord-Norge. Formørkelsen er relativt liten, men blir større jo lenger du beveger deg mot nord. Størst i vårt område blir den på Spitsbergen.

«For å kunne oppleve denne formørkelsen er det helt nødvendig med solformørkelsesbriller eller spesielt utstyr på teleskoper. For de aller fleste vil solformørkelsesbriller være enklest, sikrest og billigst», råder Ødegaard på nettstedet sitt, astroevents.no.

Sjeldent fenomen - 6. juni kommer Venus-passasjen. Merker og Venus går i baner innenfor jorda og passerer en gang i blant mellom sola og jorda. Enda sjeldnere kan planetene linjere seg opp slik at Merkur eller Venus sett fra jorda passerer foran solskiven, sier Ødegaard.

Leserfoto: Bernt Nilsen
Leserfoto: Bernt Nilsen Vis mer

Slike Venus-passasjer er meget sjeldne, og det har kun vært seks av dem etter at teleskopet ble oppfunnet i 1610. I Norge var fenomenet synlig i 1769 og i 2004.

Leserfoto: Thomas Korneliussen
Leserfoto: Thomas Korneliussen Vis mer

«Sjeldenheten, fenomenets historiske betydning og mulige viktighet for fremtidig leting etter liv i rommet er gode grunner til å gjøre denne dagen til en astronomisk festdag», skriver Ødegaard. Selv gleder han seg veldig til den uvanlige begivenheten.

- Ja, det blir jo veldig spennende. Dette er vår tids største himmelbegivenhet, sier han.