<strong>SNØKAOS:</strong> Det er ventet å komme opp mot 50 centimeter med snø i løpet av tirsdagen i deler av Sør-Norge. Det vil føre til vanskelige kjøreforhold. Her fra Østlandet tidligere i vinter.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SNØKAOS: Det er ventet å komme opp mot 50 centimeter med snø i løpet av tirsdagen i deler av Sør-Norge. Det vil føre til vanskelige kjøreforhold. Her fra Østlandet tidligere i vinter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Glem våren! Nå er det varslet en halvmeter snø

Meteorologene advarer om oversvømmelser, trafikkaos, store mengder snø og kraftige vindkast: - Man kan nok trygt la shortsen ligge litt til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Våren så ut til å komme tidlig, men vinteren slår tilbake. I morgen kommer det snø.»

Slik innleder Meteorologisk institutt det folk flest neppe opplever som noen gladmelding på Twitter.

For i løpet av tirsdagen er det ventet store mengder nedbør over Sør-Norge, og mye av dette vil komme som snø midt i rushtrafikken. Aller verst vil det gå utover Sørlandet og hovedstaden, hvor det enkelte steder kan komme så mye som en halvmeter med snø.

- På Sørlandet kommer det inn på ettermiddagen i morgen, og noen steder vil man kunne se opp mot en halvmeter snø, sier Håvard Thorset, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet.

Også i Oslo og på Østlandet er det ventet trafikkaos i ettermiddagstimene i morgen, som følge av store nedbørsmengder. Den verste nedbøren starter midt på dagen, men fortsetter godt ut på ettermiddagen og kvelden på Sør- og Østlandet.

- Det kommer heller ikke til å bli noen voldsom varme i landet de nærmeste dagene, så snøen som kommer vil mange steder bli liggende en god stund framover, sier Thorset.

- Vil det si at det ikke er noe strålende vårvær å melde om i nær framtid?

- Det kan komme opp i 5-6 varmegrader enkelte steder i Sør-Norge denne uka, men shortsen kan man nok trygt la ligge litt til, sier meteorologen.

SNØ: Hele 1200 lass med snø ble kjørt vekk fra Oslos gater i forrige uke. Hvor havner snøen? Bymiljøetaten forklarer. Video: Bymiljøetaten i Oslo kommune. Vis mer

Slik blir været der du bor:

Østlandet:

Østlandet og Oslo vil kunne få noe nedbør i form av snø i ettermiddagsrushet tirsdag. Verst er det imidlertid ventet å bli tirsdag kveld og natt til onsdag.

- Onsdag morgen kan det nok bli travelt med mye brøyting av snø, sier Thorset, som opplyser at det kan komme rundt 20 centimeter snø i hovedstaden natt til onsdag.

- Det vil skape store trafikale problemer. Det begynner tirsdag ettermiddag, og kan komme midt i rushtrafikken, sier Thorset.

Sørlandet:

Det er ventet store mengder nedbør som vil starte rundt lunsjtider tirsdag. Langs kysten kommer det trolig som regn eller sludd, og kan føre til lokale oversvømmelser.

- Det er helt i grenseland, og vanskelig å si sikkert om det kommer som regn eller snø. Men man skal ikke så langt inn fra kysten før det kommer som snø, sier Thorset.

Det er ventet at de store nedbørsmengdene kan føre til store trafikale utfordringer tirsdag og onsdag.

- Det er likt for hele regionen. Både E18 og Sørlandsbanen slynger seg litt inn i landet noen steder, og det er ikke vanskelig å se for seg at en halvmeter snø kan skape utfordringer, sier Torset.

TRAFIKK-KAOS I OSLO: Store snømengder er en utfordring i hovedstaden. Fortvilet bussjåfør står fast ved Storo, men Oslofolket vet råd. Video: Dagbladet Vis mer

Vestlandet og Midt-Norge:

Lavtrykket som kommer inn over Sør- og Østlandet gir en del vind på fjellet på Vestlandet og i Trøndelag. Det er varslet kraftige vindkast i begge landsdeler, som følge av et lavtrykk som gir sørøstlig vind. I kombinasjon med snø vil det også bli vanskelige kjøreforhold flere steder, og Meteorologisk institutt har oppjustert farevarslene.

- Vi har oppjustert til gult farenivå på Vestlandet og i Trøndelag, hvor det er ventet lokalt kraftige vindkast på opp mot 27-30 meter per sekund på tirsdag. Når det i tillegg kommer litt snø, vil dette kunne føre til trafikale problemer, sier Thorset.

Været er ventet å roe seg ned de neste dagene, men vårværet uteblir.

- Men vi venter ikke noe strålende sol. Det kommer et nytt lavtrykk torsdag, som vil føre til varierende vær med perioder med nedbør, sier meteorologen.

Nord-Norge:

Landsdelen har stort sett oppholdsvær mandag, og dette er i stor grad ventet å holde seg likt i hele Nord-Norge de neste dagene. Unntaket er kyststrøk i Troms og Finnmark, hvor det er ventet noen snøbyger tirsdag.

- Men i Nordland får de ganske bra vær. Onsdag og torsdag ser det bra ut i hele landsdelen, selv om det vil være minusgrader.

Det vil også fortsatt være fryktelig kaldt i indre strøk i Nord-Norge.

- Det ble målt 39-minusgrader på Finnmarksvidda i dag tidlig, hvor Finnmarksløpet er i gang. Der vil det fortsatt være ganske fint, men kaldt vær de neste dagene, sier Thorset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer