Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glemmer barn på flyplassen

Mange barn som reiser alene blir ikke hentet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare på Oslo Lufthavn Gardermoen landet det i fjor 32.000 barn med lapp rundt halsen med beskjeden «Jeg reiser alene». På Trondheim Lufthavn Værnes ankommer det enkelte ukedager opptil 500 barn på denne måten, skriver Adresseavisen.

Mange av disse barna blir ikke hentet av foreldrene og ofte møter det opp en forelder som er beruset.

- Vi får mange henvendelser knyttet til barn som reiser alene, og tallet på henvendelser har økt, sier Charlotte Jeppesen hos Barneombudet til avisen.

Hun sier ombudet ser så alvorlig på utviklingen at det har utarbeidet egne råd som retter seg til foreldre etter et samlivsbrudd.

- Vaktsjef Odd Arne Klevan hos SGS Groundservice sier det er klare retningslinjer for hvordan barn som reiser alene skal behandles. Den som leverer barnet med lappen rundt halsen skal stå ved «gaten» til flyet har tatt av. Den som skal hente barnet må stå i ankomsthallen og vise legitimasjon til bakkepersonellet før barnet blir overlatt til vedkommende.

Klevan sier ordningen fungerer greit så lenge foreldrene gjør det de skal, men dessverre er det altfor ofte ingen som står i ankomsthallen. I stedet får vi en telefon om å sette barnet på flybussen.

Klevan sier at det gjør man aldri og dersom den voksne som skal hente er beruset, ringer de flyansatte til politiet i stedet for å overlate barnet til foreldrene. (©NTB)

BLIR IKKE HENTET: Hvert år reiser flere titalls tusen norske barn alene med fly. Mange blir ikke hentet på flyplassen. Illustrasjonsfoto: Scanpix
BLIR IKKE HENTET: Hvert år reiser flere titalls tusen norske barn alene med fly. Mange blir ikke hentet på flyplassen. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!