Glemmer barna på buss og tog

Busselskapene har fått nok av skilte foreldre som sender ungene alene med ekspressbussen. Flere foreldre er svartelistet fordi ingen henter barna som står og gråter på holdeplassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanlig at femåringer blir sendt alene med buss og tog. Dette har blitt et så stort problem at vi er nødt til å gjøre noe, sier samfunnskontakt Svein Ringstad i NSB.

Han karakteriserer flere av tilfellene som så grove at de grenser til barnevernssaker. Det er sjåføren som må ta seg av ungene når mor eller far ikke møter opp som avtalt.

20000 barn årlig

På en travel helgedag kan NSB-togene frakte 200 barn under ti år som reiser alene. Nor-Way Bussekspress frakter over 20000 i året, og ferien er høysesong. De har begynt å kreve at alle barna skal ha klistrelapp med navn og nummer til den som skal hente.

- Det er så mange barn som blir glemt at vi må få et nytt regelverk, sier adm. dir. Ådne Svendsen i Nor-Way.

Mens NSB ikke kan nekte de minste å bli med, har bussene satt seksårsgrense. Den ønsker de nå å øke. Barneombudet har siden i fjor kartlagt behovene til foreldrene og barna, og ombudet skal foreslå nye regler for at transportbransjen skal unngå de verste episodene.

Far på fyllefest

- En av våre sjåfører kom med ei ung jente til meg på kontoret i Oslo. Ingen ventet da hun kom fra Sverige, men jeg fikk nummeret til faren hennes fra opplysningen. Da jeg ringte ham, var han på fyllefest, forteller Svendsen.

En annen gang måtte de ringe en far i Bergen, men han nektet først å komme fordi det var moren som hadde ansvaret den helga. Mange skilte foreldre er så dårlige venner at de ikke klarer å sende ungene seg imellom uten at det blir trøbbel.

En gutt på Sørlandsekspressen fikk selv ansvaret for å varsle mor, men da mobilen gikk tom for batteri måtte sjåføren løse knipa. De gråtende og forlatte barna blir trøstet av andre passasjer.

Gjengangere

- Ofte er det de samme foreldrene som er gjengangere, og sjåførene må nekte å ta om bord barna i de mest ekstreme tilfellene, sier adm. dir. Arnold Løvoll i Nettbuss Sør.

Foreningen 2 Foreldre krever at forelderen med hovedomsorgen ikke skal få flytte langt med barnet. Da må ungen reise timevis med buss alene for å besøke far eller mor.

- Barnet blir offer for maktspillet mellom far og mor. Den ene bosetter seg langt unna for å vanskeliggjøre samværet, sier F2F-leder Rune Rækken.

Må være barnevakt

Når ingen venter på stasjonen, er det sjåføren som må være barnevakt og detektiv. Ingen barn blir forlatt, men det kan ta timer å få tak i foreldrene eller slektninger. Flere ganger har bussen måttet kjøre barnet helt hjem.

- Hvis ikke noe annet nytter, må vi overlate barnet til politiet. Sjåførene strekker seg langt for å unngå det, men det har hendt, sier daglig leder Merete Andersen i Nettbuss Grenland til avisa Varden.