Glemmer igjen utstyr i 1500 pasienter årlig

Stressede leger i USA glemmer igjen svamper, klemmer og annet utstyr i pasienter, viser en ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stort sett er det ikke på grunn av at legene er trette feilene begås, men fordi de er stresset i akuttsituasjoner eller fordi komplikasjoner som oppstår underveis på operasjonsbordet, konkluderer forskere.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press skjer slike feil oftere med fete pasienter enn med andre, simpelthen fordi de har større kropper.

Både forskerne og andre eksperter er enige om at antallet feil er få med tanke på at det gjennomføres 28 millioner operasjoner i USA årlig. Men:

- Ingen kan si at det er akseptabelt, sier Donald Berwick, som er president i et Boston-basert helseprogram.

Nye operasjoner

Undersøkelsen ble gjennomført av forskere i Boston som har sjekket forsikringsopplysninger fra 800 000 operasjoner i Massachusetts fra 1985 til 2001. De fant ut at 61 gjenstander var gjenglemt i 54 pasienter, og regnet ut at et årlig gjennomsnitt på landsbasis er 1500 tilfeller hvert år.

To tredeler av tilfellene skjedde på tross av at utstyret ble telt opp både før og etter operasjonene - noe som er standard prosedyre.

De fleste gjenstandene som blir gjenglemt er svamper, men også metallklemmer og elektroder blir forlagt inne i pasienter.

I de fleste tilfellene måtte pasientene gjennom nye operasjoner for å få utstyret fjernet, etter at de merket at noe var galt. Noen ganger kom tingene ut av seg selv, og andre ganger ble gjenstandene tilfeldig oppdaget under seinere operasjoner.

I akutte operasjoner er det ni ganger så stor sjanse for at slike tabber skal skje, konkluderer undersøkelsen som torsdag publiseres i New England Journal of Medicine.

STRESSEDE LEGER: Svamper og metallklemmer er gjenstandene som hyppigst blir gjenglemt i pasienter.