Glemmes i katastrofer

Funksjonshemmede, kvinner og eldre står bakerst i hjelpe-køen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): – Det internasjonale hjelpesamfunnet, inkludert Røde Kors, må gjøre mer for å nå frem til neglisjerte grupper i katastrofer, sier generalsekretær i Norges Røde Kors, Trygve G. Nordby, i en pressemelding.

Årets World Disasters Report ble i dag lansert av Det internasjonale Forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) i Genève, og peker på hvordan sårbare grupper overses i katastrofer.

Katastrohjelpen er bare vellykket om den når alle som har behov for den, slår rapporten fast. I så måte er det langt igjen. Funksjonshemmede, kvinner, mionoriteter og eldre over hele verden neglisjeres i situasjoner de trenger hjelp som mest.

- Dette er mennesker som i det daglige blir diskriminert i sine lokalsamfunn. Når katastrofen rammer blir dette forsterket, sier Nordby.

Kvinner utsatt

Kvinner er den mest sårbare og diskriminerte gruppa. De både gjør mer og lider mer enn alle andre når katastrofen er et faktum. Etter tsunamien i 2004, stod kvinner for 70 prosent av de lokale tiltakene som kom på plass i Banda Aceh i Indonesia.

Etter jordskjelvet i Sør-Asia i oktober 2005 ble det tydelig at kvinner ofte ikke har noe å si i kampen om katastrofehjelpen si om hvem som har rett til hva og hvem som skal få hjelp. I pashtun-dominerte områder av Pakistans nordvestlige grenseprovins var det strengt forbudt for kvinner å gi uttrykk for sine behov eller å be om hjelp, står det i den ferske rapporten. 

Ved siden av at kvinnerettigheter krenkes, viser katastrofe etter katastrofe at faren for fysisk mishandling av kvinner og jenter øker drastisk ved flytting, uansett om den skyldes naturkatastrofer eller konflikter.

MANGE GLEMMES: 
Katastrohjelpen er bare vellykket om den når alle som har behov for den, slår rapporten fast. I så måte er det langt igjen. Foto: EPA
MANGE GLEMMES: Katastrohjelpen er bare vellykket om den når alle som har behov for den, slår rapporten fast. I så måte er det langt igjen. Foto: EPA Vis mer

Holdes skjult

Diskriminering av minoritetsgrupper, både ved kriseplanlegging og ellers i samfunnet, kan flerdoble innvirkningene en katastrofe får på slike grupper.

Etter tsunamien i 2004 opprettet delstatsregjeringen i Tamil Nadu i India atskilte anlegg og leirer for overlevende daliter under påstanden av at det var eneste måte å unngå overgrep på de nederst i kastesystemet. Andre hevdet at de atskilte leirene gjorde at dalitene fikk mindre hjelp enn de andre tsunamiofre.

Mange funksjonshemmede blir stigmatisert av familie og lokalsamfunn, holdt skjult og noen ganger hindret i å fylle ut offentlige registreringsskjemaer. Det er en av hovedgrunnene til hvorfor funksjonshemmede sjelden blir inkludert i katastrofehjelpsammenheng, til tross for eksisterende retningslinjer og prosedyrer

Eldre blir diskrimmert fordi hjelpeorganisasjonene ofte tar for gitt at de blir tatt vare på av familie og lokalsamfunn. I tillegg skaper begrenset mobilitet, dårlig helse og kronisk fattigdom store problemer for denne gruppa.