Glemt av alle

Søndag neste uke velges Vladimir Putin etter alt å dømme som Boris Jeltsins etterfølger som Russlands president. Den gamle har allerede lenge samlet støv. Russlands første demokratisk valgte president er glemt av alle - på utrolig kort tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var nyttårsaften før tusenårsskiftet Jeltsin sist gang tok grep og gikk av i en direktesending på TV. Avgangen overrasket alle, og hadde den politiske spillerens mesterlige regi.

Immunitet

Jeltsin ga makten til sin statsminister Vladimir Putin, og gjorde ham til fungerende president. Som takk var Putins første embetsgjerning å gi Jeltsin immunitet for straffeforfølgelse for eventuelle forbrytelser han har begått som president.

Men med ett unntak har det siden vært taust fra den gamle brumlebassen.

Jeltsin inngikk en avtale med et amerikansk forlag i januar om å skrive en memoarbok for et amerikansk forlag. Etter planen kommer boka i oktober. Boka har arbeidstittelen «Dagbok - om natta». Det er forlagets ambisjon at Jeltsins personlige stemme skal bære boka. Han skal sitte på sitt landsted utenfor Moskva og jobbe med manuset sammen med sin tidligere stabssjef Valentin Jumasjev.

Ved sin avgang ble Jeltsin lovet en framtredende plass i den staten han selv sto fadder for. Han fikk tittelen «førstepresident», og løfter om å fungere som en slags superambassadør, som skulle være president Putins personlige sendemann i vanskelige utenrikspolitiske saker. Men førstepresidenten har vært på tur bare én gang, det var under den ortodokse jula i begynnelsen av januar. 6. januar feiret han 2000-årsdagen for Jesu fødsel i Fødselskirken i Betlehem, der Jesus ifølge tradisjonen ble født. I motsetning til det som ofte var tilfellet i hans presidenttid, ble det ingen stor skandale under besøket til Det hellige land. Men siden har det vært stille.

Dårlig rykte

Boris Jeltsin var ingen populær mann da han gikk av nyttårsaften. Hans fyllekuler, sykdom og stadig skifting av regjeringer hadde gitt presidentembetet et rufsete rykte.

Ny vitalitet

Vladimir Putin har gitt embetet ny vitalitet, og er utvilsomt tjent med at den gamle ikke skal trekkes fram i lyset, i hvert fall ikke før valget er over, søndag om en uke.

Den regjeringstro pressen har ingen motiver for å bringe Jeltsin fram i lyset før valget. Og heller ikke opposisjonen har noe å tjene på å kaste lys over ham. Dermed er den gamle effektivt glemt.