Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glemt i fengsel i Brasil

Shahid Rasool (27) er siktet for skuddene på Aker Brygge og for et drap på Sandaker.

I BURET: Shahid Rasool sitter på ubestemt tid i fengsel i Brasil. - Norske myndigheter vil ikke ha meg hjem til Norge, sier han. Foto: Gunnar Hultgreen
I BURET: Shahid Rasool sitter på ubestemt tid i fengsel i Brasil. - Norske myndigheter vil ikke ha meg hjem til Norge, sier han. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||CARAUBA (Dagbladet): Om lag 30 mil øst for idylliske Natal, ligger den nedstøvede og skitne landsbyen Carauba. Her sitter en av brødrene i den kriminelle B-gjengen.

I to år og to måneder har 27-åringen sittet bak lås og slå i Brasil, uten at norske myndigheter har gjort noe for å få ham hjem.

- I Norge er jeg etterlyst etter skuddene på Aker Brygge sommeren 2006. Jeg satt også tre måneder i varetekt etter Sandaker-drapet i 2004. Disse forholdene er jeg fortsatt siktet for. Her i Brasil har jeg ikke gjort noe, utenom at jeg ble arrestert med et falskt pass da jeg skulle reise hjem til Norge, sier Shahid Rasool.

- Jeg er norsk
400 kriminelle er stuet sammen i et fengsel som er bygget for vel 100 innsatte.

Shahid Rasool vil ikke oppfattes som en sutrer.

- Jeg er nordmann. Født og oppvokst i Norge. Norsk statsborger. Jeg har krav på å få hjelp fra norske myndigheter, sier Rasool.

EKSKLUSIV NABO: Mens fotball-ikonet Pele kan nyte det gode liv i nabobygget, ligger B-gjengens tomt i Natal som ei slagmark. Foto: Gunnar Hultgreen
EKSKLUSIV NABO: Mens fotball-ikonet Pele kan nyte det gode liv i nabobygget, ligger B-gjengens tomt i Natal som ei slagmark. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

Etter gjengopprøret på Aker Brygge, stakk han fra Norge.

- Det ble skutt etter meg. Jeg skjøt ikke. Jeg løp for livet for ikke å bli drept. Etterpå stakk jeg til Brasil.

Overfor Dagbladet blånekter han for å ha skutt på Aker Brygge, og sier at han ble løslatt fra varetekt etter Sandaker-drapet fordi politiet ikke hadde noe på ham.

- Ja, jeg tilhører B-gjengen. Jeg slåss mot andre kriminelle. De jeg har hatt konflikt med er andre kriminelle. Jeg er ikke dømt for eller har gjort noe mot «vanlige folk». Ikke er jeg dømt for ran eller narkotika heller. Norsk politi vil bare la meg råtne her i Brasil, sier 27-åringen.

Falskt pass
Han benekter på det mest bestemte at han er en livsfarlig mafialeder.

- Det eneste kriminelle jeg har gjort i Brasil er det falske passet. Andre som blir tatt med falske pass, må sone seks måneder før de blir utvist, sier Shahid Rasool.

Men han er også siktet for hvitvasking av penger og for gjengkriminalitet i Brasil.

- Jeg har aldri eid noe i Brasil. Broren min eier noe, men jeg har ingenting med det å gjøre. Eneste grunnen til at jeg sitter i fengsel her i Brasil er at norske myndigheter vil det. Til tross for at de vet at jeg ikke har noe gjort noe annet enn å være her på falskt pass.

I vinter ga brasiliansk høyesterett klarsignal for å sende Shahid Rasool hjem til Norge. Det ble stoppet av norsk påtalemyndighet.

Stoppet av myndighetene
28. februar uttalte statsadvokat Kristian Nicolaisen følgende til NTB:

«Vi syntes beslutningen i Brasils høyesterett virket noe underlig, og da vi gjorde domstolen oppmerksom på at Shahid Rasool også var siktet og tiltalt for lovbrudd i Brasil, trakk de hele tilbudet om utlevering tilbake».

Shahid Rasool sitter på ubestemt tid i varetekt i Brasil

- Nå håper jeg på å få en dom for noe jeg ikke har gjort, slik at jeg blir sendt hjem til Norge.

- Har du forsøkt å få hjelp av norske myndigheter?

PENTHOUSE; De to toppleilighetene i denne høyblokka eier B-gjengen. Foto: Gunnar Hultgreen
PENTHOUSE; De to toppleilighetene i denne høyblokka eier B-gjengen. Foto: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Konsulatet i Natal har bare svart at de ikke vil hjelpe meg.

Umenneskelig forhold
Shahid Rasool er tydelig preget av oppholdet i fengselet i Carauba,

Edderkopper og krypdyr beleirer nærmest fengselet. Og det er konstant vannmangel i fengselet.

Ifølge mediene i Natal var det en masseflukt fra fengselet i april. Én politimann ble drept. Etter en stor jakt ble åtte rømlinger funnet og skutt. Deretter ble de lagt på linje og behørig avfotografert.

- Dette er et fengsel uten mening, sier Shahid Rasool som også er bekymret for familien hjemme i Norge.

- Jeg har en sønn på to år som jeg ikke har sett. Han ble født etter at jeg ble arrestert her i Brasil, sier Shahid Rasool.

Avventer dom i Brasil
Politiadvokat Olav Hovstad ved seksjonen for Organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt har det juridisk ansvaret for etterforskningen av B-gjengen.

— Vi forholder oss til hva som skjer i Brasil. Først etter at Shahid Rasool har fått en endelig dom vil det bli aktuelt å begjære ham utlevert.

Politiadvokat Hovstad understreker at da familien til Rasool tidligere i år ble dømt for organisert kriminalitet i Oslo tingrett, vurderte retten også bevisene mot den 27 år gamle norsk-pakistaneren.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media