Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glemt igjen på flyvingen

Med flymekanikeren i fullt arbeid oppå vingen, startet piloten SAS-maskinen som skulle fra Fornebu til Købehavn. Heldigvis for mekanikeren kolliderte flyet med en avisingsbil - og stanset!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ble trolig en alvorlig ulykke avverget. Flymekanikeren klarte å holde balansen, klamret seg fast til vingen, og ble ikke skadd.

SAS-flyet ble derimot evakuert, avgangen ble kansellert - og maskinen tauet inn i en hangar for reparasjon.

Blir kartlagt

Episoden på Fornebu, som inntraff 14. april, utredes nå av både Luftfartsverket og SAS.

- Det kunne fått svært alvorlige følger dersom mekanikeren hadde falt ned. Derfor, og fordi dette er en feil vi ikke har vært borti før, blir episoden kartlagt nøye, opplyser sjefpilot Svenn Oddli i SAS.
Flymekanikeren sjekket om vingene var OK etter avising den kalde aprilmorgenen på Fornebu.

SK 455 hadde 62 passasjerer pluss besetning om bord, og sto med jetmotorene i gang. Kapteinen ventet på å fly til København. Da han trodde alt var klart, begynte han å takse mot rullebanen.

Skal snakke sammen

- En misforståelse oppsto mellom kapteinen og mekanikeren. De kommuniserte ikke, opplyser Oddli.

- På hvilken måte?

- Det skal foretas avrapportering over radio, slår sjefpiloten fast.

Avising er siste prosedyre før avgang. Den utføres bare ved kuldefrykt.

Da kapteinen satte flyet i bevegelse sto mekanikeren på vingen, nærmere tre meter over bakken. Overraskende nok holdt han balansen da flyet braste inn i bakkekjøretøyet og skjøv det med seg.

- Hva kunne skjedd om kapteinen ikke hadde truffet bilen, men forsøkt å ta av?
- Det ville han ikke ha rukket. Både avisingstårnet og kontrolltårnet ville ha oppdaget fadesen i tide. Men episoden får ikke konsekvenser, verken for piloten eller mekanikeren. Nå forbedrer vi i stedet rutinene. Konstruktiv kritikk er bedre enn å jage syndebukker, mener Svenn Oddli.

Forrige måned ble en Braathens-stuer innelåst i lasterommet før take-off fra Kjevik. Mannen ble funnet fortumlet og i sjokk etter landing på Fornebu en halvtime seinere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!