Glemte å aktivere pacemaker

Mann døde av hjertesvikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har igangsatt etterforskning og Helsetilsynet har opprettet tilsynssak, etter at en mann i 70-årene fra en kommune i Midt-Norge døde av hjertesvikt, melder adressa.no.

Etter dødsfallet i fjor vinter opprettet Sunnmøre politidistrikt en såkalt undersøkelsessak, og mannen ble obdusert.

Den foreløpige rapporten konkluderer med at han døde av hjertesvikt, og knytter dette til at pacemakeren ikke var slått på, skriver Adresseavisen.

«Dette kan bety at avdødes hjerte ikke har fått et elektrisk støt under et plutselig anfall av hjerteflimmer», heter det i rapporten.

Avdøde ble hjerteoperert på Klinikk for hjerte- og lungekirurgi ved St. Olavs Hospital i desember i fjor. Bakgrunnen for innleggelsen var sykdom i en hjerteklaff. 

Før operasjonen ble pacemakeren,  som den eldre mannen hadde  fått operert inn i 2004, rutinemessig slått av.

Pacemakeren ble aldri slått på igjen, etter den ellers vellykkede operasjonen.

«Utkobling av pacemaker/hjertestarter ble ikke journalført. Etablert praksis er at elektrofysiolog fra Hjertemedisinsk avdeling kobler ut pacemaker/hjertestarter operasjonsdagen, for så å koble denne inn første dag etter operasjonen. Dette ble ikke gjort og er etter hva vi kan se en systemsvikt», skriver klinikksjefen.

FEILBEHANDLING: En mann i 70-årene døde av hjertesvikt. Nå undersøker politi og helsemyndigheter om årsaken var at pacemakeren ikke ble slått på igjen etter en operasjon. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix
FEILBEHANDLING: En mann i 70-årene døde av hjertesvikt. Nå undersøker politi og helsemyndigheter om årsaken var at pacemakeren ikke ble slått på igjen etter en operasjon. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

Fagdirektør Gudmund Marhaug ved St. Olavs Hospital sier at klinikken øyeblikkelig etter at saken ble kjent, gikk gjennom sine rutiner.