Glemte å følge reglene da de forsynte Ukrainas hær under krigen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) ga bort 77 000 stridsrasjoner, men all eksport til konfliktområder må godkjennes av UD.

KRIG: I april, mai og juni 2014 herjet krigen i Ukraina som verst. Her er en ukrainsk soldat ved en kontrollpost i et område som de rykket inn i samme morgen, like ved den sørlige byen Slavyansk. Bildet er tatt 2. mai 2014. Foto: Vasily Maximov/AFP
KRIG: I april, mai og juni 2014 herjet krigen i Ukraina som verst. Her er en ukrainsk soldat ved en kontrollpost i et område som de rykket inn i samme morgen, like ved den sørlige byen Slavyansk. Bildet er tatt 2. mai 2014. Foto: Vasily Maximov/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tolv dager etter at Russland erklærte Krim-halvøya som russisk territorium får forsvarsminister Ine Eriksen Søreide en henvendelse fra Ukraina på sitt bord. De ber Norge vurdere hva vi kan bidra med for å hjelpe landet som nå er på full fart inn i en krig mot supermakten Russland.

Brev og eposter gikk på kryss og tvers internt i forsvarsdepartementet og mellom departementet og Forsvaret. Det hele endte med at Norge i juni 2014 forsynte den ukrainske hæren med 77 000 stridsrasjoner. De militære matpakkene er fyldige dagsrasjoner for soldater i felt. Maten krever minimalt med tilbereding. Tilsvarende selges som tur-mat på det sivile markedet for rundt 250 kroner pakken.

Men reglene for eksport av utstyr til militært bruk er klare. Stortinget har forutsatt at om Norge skal selge noe som helst til militært bruk i et område med krig, eller der krig truer, så må man søke Utenriksdepartementet (UD) om lisens. Dette er den såkalte «fang alt»-bestemmelsen.

Ikke spurt Likevel ble UD aldri spurt om å utstede lisens. Det går fram av en intern revisjonsrapport fra Forsvarsdepartementet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.