SKRYTER: Pensjonistgeneral Jan Davidsen skryter av Frp-nestleder Sylvi Listhaug som sørget for 400 millioner til en egen eldrepakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKRYTER: Pensjonistgeneral Jan Davidsen skryter av Frp-nestleder Sylvi Listhaug som sørget for 400 millioner til en egen eldrepakke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Glemte de eldre

En av tre eldre er blitt mer ensomme under coronaepidemien. Jan Davidsen i Pensjonistforbundet og Frp-nestleder Sylvi Listhaug (Frp) sier de eldre er blitt glemt under coronakrisen.

Publisert

- Dette hadde ikke skjedd uten Sylvi. Jeg er veldig glad for at vi fikk støtte for forslaget vårt, sier pensjonistleder Jan Davidsen (70).

Den tidligere fagforeningskjempen ledet Norsk Kommuneforbund fra 1993–2003 og etterfølgeren Fagforbundet fram til 2013. Trygt plassert i arbeiderbevegelsen og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet, kommer skrytet av Sylvi Listhaug likevel fra hjertet.

Listhaug og Frp fikk gjennomslag for 400 millioner i en egen eldrepakke i revidert nasjonalbudsjett. De pengene er det et stort behov for, ifølge Davidsen.

- Eldre hardest rammet

- Dette er helt i tråd med det vi ba om. Corona har forverret situasjonen for dem som allerede slet med ensomhet, utenforskap og dårlig helse. Sylvi plukket opp forslaget og tok det med inn i forhandlingene med de andre partiene og fikk gjennomslag, skryter Davidsen.

De to «bestevennene» sitter på Internasjonalen med utsikt over Youngstorget og Listhaug er like blid som sola når hun hører skrytet fra pensjonistgeneralen.

Samtidig er det et stort alvor bak behovet for millionene til de eldre.

- Det er de eldre som er hardest rammet. Det er ingen tvil om at mange barn og unge er hardt rammet, spesielt de som har det vanskelig hjemme og ikke fått gått på skole. Men jeg har tenkt veldig mye på de eldre i denne situasjonen. De som har sittet mutters alene hjemme og ikke fått besøk av dem de er glad i. Mange har rett og slett hatt dårlig livskvalitet, sier Listhaug.

Røde Kors ruster opp

Eldrepakken gjør at det settes av 150 millioner kroner til aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet. 125 millioner til aktivitetstilbud til langtidsboende på sykehjem, 100 millioner til besøksverter og 25 millioner til teknologi mot ensomhet.

Røde Kors er potensielt en av mottakerne av milliondrysset og gleder seg over den økte satsingen. Røde Kors har selv undersøkt økt ensomhet under coronaen, da svarte 31 prosent av dem over 80 at de er blitt mer ensomme.

- Vi vet at mange eldre har vært mye alene og mange har vært ensomme de siste månedene, enten hjemme eller på institusjon. Undersøkelser viser at nesten én av tre eldre over 80 føler seg mer ensomme enn før på grunn av pandemien. Nå må vi gi de som har vært isolerte ekstra tid og omsorg, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

- Vi jobber med å ruste opp allerede eksisterende aktiviteter for de eldre. I tillegg ser vi på mange muligheter for å utvikle nye aktiviteter og tiltak som blant annet økt bruk av teknologi i besøkstjenesten, og feriedager for seniorer, sier Apeland.

ENIGE: Stortinget er nå enige om en tredje krisepakke for norsk økonomi. Dette sier Frps nestleder Sylvi Listhaug om pakken. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet TV Vis mer

Høy gjennomsnittsalder

Når informasjonen nærmest daglig har vært gitt om antall coronadødsfall, så opplyses det gjerne også om gjennomsnittsalderen til de døde. Den er på godt over 80 år.

70 av de 244 som har dødd av corona i Norge har vært over 90 år, mens 156 har vært over 80 år.

- Vi kjenner på at mange yngre ikke tar corona så alvorlig siden gjennomsnittsalderen til dem som dør er så høy, sier Davidsen.

- Situasjonen mange eldre har vært i er bare noe du kan forestille deg. NRK har hatt nyhetssendinger hele døgnet, som en understrekning av alvoret i situasjonen. Det sitter du og ser og hører på og lurer noe jævlig på hvor farlig dette kan være for meg. Så presenteres den høye gjennomsnittsalderen på de døde. Det må være forferdelig, du sitter hjemme alene i en sånn situasjon, fortsetter Davidsen, og får støtte av Listhaug.

- Det har vært mange tragiske historier. Folk som har dødd uten sine kjære rundt seg. Og når folk har gått bort, har man ikke fått gå i begravelsen og tatt et siste farvel. Omkostningene har vært enorme for de eldre og deres pårørende, sier Listhaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer