Glemte Haakon

Vedtaket i ekstraordinært statsråd om å bruke tvungen lønnsnemnd i AF-konflikten, kan være ugyldig. Regjeringen visste ikke at kronprins Haakon er i Norge og derfor skulle ledet statsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens ekstraordinære statsråd ble ikke bare holdt uten regent til stede. Statsminister Kjell Magne Bondevik var også fraværende. Han satt i et fly på vei til fotball-VM. I Bondeviks fravær er Anne Enger Lahnstein hans stedfortreder. Det var derfor hun som ledet gårsdagens ekstraordinære statsråd.

- Vi var ikke klar over at kronprinsen ville være i Norge denne uka da det sist fredag ble satt opp reiseprotokoll for regjeringen i kongens fravær. Reiseprotokollen ble satt opp fordi kongen ikke kommer tilbake til Norge før i dag, sier departementsråd Bjørn Grydeland ved Statsministerens kontor.

Han sier det er Slottet som skal gi beskjed om kongen og kronprinsens tilstedeværelse og fravær.

Ugyldig vedtak

I og med at man trodde kronprinsen befant seg i utlandet, ble gårsdagens ekstraordinære statsråd avholdt på Statsministerens kontor og ikke på Slottet.

- Denne problemstillingen har jeg aldri vært borte i før. Selv om jeg ikke har Grunnloven foran meg, er min umiddelbare reaksjon at vedtaket i gårsdagens statsråd må være ugyldig, sier jusprofessor Johs. Andenæs.

- Rettslig sett krever bestemmelser i statsråd regentens underskrift. Hvis kongen er fraværende skal kronprinsregenten lede statsråd. Er begge fraværende opptrer regjeringen som såkalt regentskap. Problemet her er at kronprinsen ikke ledet statsråd til tross for at han er i landet.

- Dette er som sagt en ny og ukjent problemstilling for meg, men umiddelbart tror jeg ikke vedtaket kan gjelde, sier Andenæs.

«Slurvete ogarrogant»

Verken AFs streikegeneral Anders Folkestad eller leder Laila Dåvøy i Norsk Sykepleierforbund ser noen grunn til å kreve spørsmålet om tvungen lønnsnemnd tatt opp i et nytt statsråd på grunn av manglende formaliteter.

- Dette er først og fremst regjeringen og Bondeviks problem. Vi vil ikke kaste oss inn i dette, men synes det understreker den slurvete og arrogante holdningen til statsminister Kjell Magne Bondevik, som i stedet for å møte oss prioriterer å dra på VM-kamp i Frankrike, sier Folkestad.

- Det er fint at statsministeren er interessert i fotball, men han burde sørget for at andre representerte regjeringen og gå i dialog med oss, sier han.

Håper det holder

Norsk Sykepleierforbunds leder, Laila Dåvøy, går ut fra at regjeringen rydder opp i formalitetene.

Dåvøy sier: - Hvis vedtaket er ugyldig, må regjeringen sørge for å fatte et gyldig vedtak. Det tar jeg som en selvfølge.
Det var først i går ettermiddag at Statsministerens kontor ble klar over at kronprins Haakon for tida er i landet. Til tross for dette mener likevel departementsråd Bjørn Grydeland at vedtaket er gyldig.

- Ja, det mener jeg at vedtaket er, all den stund det er satt opp reiseprotokoll. Det endrer ikke realitetene om vi hadde visst at kronprinsen var i landet. Da hadde vi bare holdt det ekstraordinære statsråd på Slottet, sier departementsråden.

GLEMTE:</B> Kronprins Haakon er på norsk jord og skullei kongens fravær ha ledet gårsdagens ekstraordinære stastsråd.