Glemte treåring og femåring på Oslo S

- Det ble dessverre for travelt, sier barnehagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Lille Andreas Foslie på tre år fikk en tøff dag da Vikingjordet barnehage fra Asker var på utflukt i Oslo i går:

Sammen med en fem år gammel gutt fra barnehagen ble Andreas glemt igjen på perrongen da barnehagen satte seg på toget fra Oslo S, skriver Budstikka.

Sto igjen alene

Hendelsen skjedde etter at 21 barn og fem voksne hadde vært i Botanisk hage på Tøyen på utflukt. Etterpå fikk de dårlig tid da de skulle rekke toget tilbake til Asker. Ingen av de fem voksne gikk bakerst da barnehagebarna gikk på toget.

Dermed ble to små gutter stående alene igjen på stasjonen mens resten av følget reiste.

Femåringen Eskil reagerte med å ta tak i tre år gamle Andreas og si at de måtte stå stille. Deretter stoppet barna en voksen person som hjalp dem.

Det forteller Anders Foslie (38), pappa til treåringen. Ett døgn etter hendelsen klarer Foslie fortsatt ikke å sette ordentlig ord på de sterke følelsene som raste gjennom ham da han fikk høre at sønnen ble gjenglemt på barnehagetur.

- Det er helt forferdelig, sånt skal ikke skje. Andreas er så liten! sier Foslie til Dagbladet.no. I dag har han snakket med både Asker kommune og ledelsen i Vikingjordet barnehage, men uten å få noen forklaring han synes holder.

- De har beklaget, men det er vanskelig å få noen forklaring. Jeg synes de gjemmer seg bak at det gikk bra. Det var selvsagt et uhell, men det skal ikke skje, sier Foslie.

Rutinesvikt

Foreldrene til Eskil (5) understreker at gårsdagens uhell ikke burde ha skjedd, men synes tross alt at barnehagens rutiner har vært gode. Barnehagen har øvd med barna på hva de skal gjøre hvis de ikke ser personalet. Da har barna fått beskjed om å be om hjelp av en voksen.

- Vi skal være trygge på at barna våre blir tatt vare på i barnehagen. Her har det vært menneskelig svikt i rutinene. Men da svikten først skjedde, fungerte de andre rutinene. Eskil var veldig oppmerksom på det han hadde lært,  sier mamma Hanne Hagtvedt Vik.

Eskil har fortalt at han lukket øynene på stasjonen og at alle var borte da han åpnet dem igjen. I ettertid er han mest opptatt av at han fikk sjokolade av de ansatte i NSB.

- Sjokoladen er nok den store opplevelsen. Vi er veldig takknemlige for at de møtte kloke voksne, sier moren. Hun er ikke redd for å sende Eskil på tur med barnehagen igjen.

- Det er viktig for små barn å få opplevelser utenfor barnehagen, sier hun.

Vest med navn og nummer

De to små barna hadde på seg gule refleksvester med navn på barnehagen og telefonnummer. Noen minutter etter at barna ble funnet, fikk bestyrer Rune Johansson i Vikingjordet beskjed om at to av barnehagens barn var funnet på Oslo S.

Samtidig hadde barnehagepersonalet på toget oppdaget fadesen. De ringte til fagkoordinatoren i barnehagen og varslet om at barna var savnet.

Johansson snakket selv med barna i telefon helt til en ansatt kom tilbake til Oslo S og hentet dem.

- Barna ble telt opp ved billettautomaten. Så gikk alle ned for å ta toget, som kom med en gang. Først på toget oppdaget personalet at to barn manglet, forklarer Johansson.

Gjennomgår rutiner

Vikingjordet barnehage bruker ikke tau som barna kan holde seg fast i under utflukter. Johansson tror at en voksen gikk bak barna på perrongen og vet ikke hva som skjedde da de to småtassene forsvant ut av syne.

- Hvordan de klarte å komme unna, er vi ikke sikre på. Det må vi finne ut av, sier han.

Politiet ble ikke varslet om episoden.

- Vi visste hvor barna var og at situasjonen var under kontroll. Vi er på farten med barna hele tiden, så risikoen er der for at noe slikt kan skje. Nå må vi gå gjennom rutinene våre, sier han.

De ansatte har tatt hendelsen tungt, og Johansson har brukt dagen til å samtale med både dem og med barna om det som har skjedd. I morgen skal en ansatt tilbake til Oslo S igjen med den ene gutten for å bearbeide episoden.

- Kan foreldre være trygge på at barna blir tatt vare på neste gang dere er på tur?

- Vi har veldig stor fokus på sikkerhet i forhold til barna. Vi har trent på dette og følger dette skikkelig opp, forsikrer Johansson.

Barna bestemmer

I Vikingjordet er pedagogikken at barna selv skal bestemme hva de vil gjøre og når de vil gjøre det. Barna spiser, sover og leker som de selv ønsker.

Det er bare noen måneder siden Vikingjordet barnehage sist fikk medieomtale. Da planla barnehagen å sende fire småbarn på filosofitur til Athen. Begrunnelsen var at femåringene selv ønsket å reise. Til Dagbladet.no sa barnehagebestyreren at de små skulle følge i filosofen Sokrates\' fotspor.

- De synes dette er spennende. Det tar vi på alvor, sa Johansson, men la til:

- Vi vil revurdere turen dersom barna mister lysten på grunn av den negative oppmerksomheten.

Etter press fra kommunen og oppslag i mediene valgte Johansson etter hvert å avlyse filosofituren.

GJENGLEMT:</B> Lille Andreas (3) ble stående igjen på Oslo S mens resten av Vikingjordet barnehage dro tilbake til Asker på onsdag.
GJENGLEMT: Barna sto igjen på Oslo S da resten av barnehagen dro med toget.