ALS:

Glenn (44) trosser dødssykdommen:
- Jakter lyspunkter

Trebarnsfaren tok et valg da han fikk den vonde beskjeden.

MOTIVASJON: Etter at Glenn Råna ble ALS-syk bestemte han seg for ikke å grave seg ned, men kjempe i mot sykdommen. Turen han hadde opp Galdhøpiggen håper han kan være en inpirasjon til andre. Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Video: Kristian Ridder-Nielsen / Redigering: Christian Fjermeros / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Glenn Råna (44) fra Arendal fikk diagnosen amyotrofisk lateralsklerose, som også omtales som ALS, for litt over tre måneder siden.

Da han satt alene på legekontoret, like etter å ha fått vite at han mest sannsynlig vil dø i løpet av noen få år, tenkte han først på hva dette betydde for familien. For kona og de tre barna.

- Det var et sjokk. Den første reaksjonen er at det er slutt. Man går i kjelleren, det er ikke mer å leve for, og ser for seg alle de tragiske scenarioene. Men det jeg tenkte mest på var barna og familien min.

- De to små barna og hun store. Alt jeg kommer til å gå glipp av, som konfirmasjoner, bryllup, kjærester, skole. Alle disse tingene, sier Glenn Råna til Dagbladet.

Men midt i fortvilelsen tok Glenn et valg. Et valg om å jakte lyspunkter.

Besteg Galdhøpiggen

Han forteller at han ikke ønsker å leve sine siste år med destruktive og negative tanker. Han tok beslutningen kort tid etter at legene hadde gitt ham den forferdelige beskjeden.

- Jeg prøvde å finne positive ting oppe i dette. For min del, så jeg fikk i hvert fall tid sammenliknet med andre som forsvinner med en gang i en bilulykke, for eksempel. Det er en surrealistisk tanke, men jeg har i alle fall tid. Selv om jeg får kortere tid enn andre. Jeg begynte å bruke tankekraft på den måten da, for å finne lyspunkter i en ellers bekmørk situasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.