Glimrende forslag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Han er slett ikke dum, ordfører Per Ditlev Simonsen. Straks vedtaket om å plassere et nytt operahus i Bjørvika er fattet, griper han øyeblikket og foreslår å legge «nye» Deichmann, Oslos hovedbibliotek, til Vestbanen sammen med et museum for Nobels fredspris og et nytt museum for samtidskunst.
  • Det vi liker ved ordførerens visjon, er Vestbanen som et bykulturelt sentrum, som det framtidige møtestedet for Oslos befolkning. Det gir forestillinger om et praktfullt bibliotekbygg, forhåpentligvis like sterkt og originalt som det Snøhetta-arkitektene tegnet til Alexandria. Det skal være tenkt og bygget rundt boksamlingene og musikksamlingene, men på samme tid være framtidsrettet mot datateknologien og nye medier.
  • Vi ser det for oss i kombinasjon med et museum for moderne kunst som også rommer samlinger og aktiviteter rundt film og TV, i et museumskonsept som henter inspirasjon fra Museum of Mordern Art i New York.
  • Realisering av en slik visjon i dette miljøet ville være det best tenkelige resultat av vedtaket om å legge operaen til Bjørvika. Ordføreren er en praktisk mann. Han har også tenkt at byen kan bruke penger man får ved salg av Fornebu til å kjøpe tomten av staten. Eventuelt kan det inngås makeskifte. Ditlev Simonsen lanserer sin ide uten at partiet har behandlet saken, men vi tror som ham at Høyre kommer til å gjøre det ganske raskt. De spontane reaksjonene på forslaget er ellers tverrpolitisk positive.
  • Fordelen med bibliotek og samtidsmuseum er at de har mye lenger åpningstider og et bredere bruksområde enn en opera. Kanskje kan det oppnås enda større såkalte synnergier ved at det også blir plass til kongressenteret som turistsjef Tore Sannerud ønsker seg.
  • Nå mangler det bare at Arbeiderpartiets Britt Hildeng og hennes allierte ser at Ditlev Simonsens idé gir større trafikk av mennesker gjennom flere timer i døgnet, og derfor heller vil ha den realisert i Bjørvika der de nå har fått vedtatt at operaen skal ligge.