Gliser bredt over Aps budsjett-retrett

- Jeg tror budsjettet kan få en god sentrumsprofil, sa Kjell Magne Bondevik og gliste bredt etter at Ap og sentrumskameratene i går kveld ble enige om de grove trekkene i et budsjettforlik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Ap legger seg flat og gir opp både investeringsavgiften og konjunkturavgiften. Nå vil Bondevik også styre skattereformen.

Sentrum kan også innkassere halv matmoms. Flyttesjauen på regjeringens statsbudsjett er dermed ikke langt unna 20 milliarder! Aldri har et budsjett blitt endevendt på en slik måte. Og sentrum tenker å tyne Ap enda mer:

- Vi skal opp i endringer på 25 milliarder før vi er ferdig, sier en optimistisk sentrumskilde.

Vil bruk mer

Ved midnatt la sentrumspartiene fram krav til endringer på utgiftssiden.

Etter det Dagbladet erfarer, vil sentrum kreve mer til sykehus, miljøtiltak, kollektivtransport, bistand, forskning, frivillige organisasjoner og kommunene.

Alt i alt kommer krav-pakka opp i 2,5 milliarder kroner innenfor budsjettrammen.

Sentrum presser også Stoltenberg-regjeringen på et av de ømmeste punktene: Budsjettbalansen. Sentrumskameratene mener det kan brukes 1-2 milliarder kroner mer av oljepengene til investeringer som ikke skaper press i økonomien. Her er det særlig veiinvesteringer sentrum har i tankene.

Mer skatt

Nå vil Bondevik og sentrumskameratene styre skattepolitikken. I kravlista Arbeiderpartiet fikk i natt, la sentrum fram sine premisser for en skattereform: Den alminnelige skattesatsen må øke fra 28 til 29-30 prosent, bunnfradraget må økes betraktelig og det innføres en permanent utbytteskatt etter Sp-modell.

Etter at budsjettforhandlingene brøt sammen i helga, måtte de parlamentariske lederne i går løse flokene. Etter en time og et kvarter var «de verste knutene hogd over», som Bondevik sa.

Da hadde Ap gitt opp både investeringsavgiften og konjukturavgiften, som var ufravikelige krav fra sentrum.

Men sentrumspartiene har forpliktet seg til å finne fram til andre tiltak som har tilsvarende konjunkturdempende effekt. Disse avgiftene må også på en eller annen måte betales av næringslivet. Derfor trøster Ap seg med at det ikke spiller noen rolle hva slags navn en setter på tiltakene.

Fordelingsprofil

På spørsmål om alt som gjør det mulig å kalle budsjettet sosialdemokratisk nå er fjernet, svarer Aps parlamentariske leder Hill-Marta Solberg:

- Overhodet ikke. Alt som er knyttet til velferdssatsing og fordelingsprofil er intakt. Og at sentrum sier de ikke ser det som noe mål å i seg selv å sprekke budsjettbalansen, er en viktig premiss.

Kjell Magne Bondevik legger ikke skjul på at han er fornøyd med utviklingen i budsjettforhandlingen:

- Det er store størrelser som blir flyttet på. Dette budsjettet kan få en klar sentrumsprofil, sier han.

<B>MEGET TILFREDS:</B> Kjell Magne Bondevik (Krf) kostet på seg mange og brede smil i går, men mener det ennå er for tidlig å tenne seg en sigar.