Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trumps folkemøte

Glissent:
- Nesten ingen her

USAs president Donald Trump avlyste en utendørstale før hovedtalen i Tulsa i kveld fordi ikke nok folk møtte opp. Heller ikke selv arenaen, var i nærheten av å være fullt. Samtidig meldes det om smittetilfeller i Trumps valgkampapparat.

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): I natt norsk tid gikk president Donald Trumps omstridte valgkampmøte av stabelen. Presidenten kom til Tulsa, Oklahoma, klokka 17.25 lokal tid.

I går lovet presidenten sine supportere en «vill kveld» og skrøt av voldsom interesse for folkemøtet. De ivrigste tilhengerne har allerede ventet utenfor arenaen i et par dager. Men oppmøtet er langt mindre enn ventet.

- Nesten ingen her

På forhånd skrøt Trumps valgkamporganisasjon av at én million mennesker hadde sagt at de ville komme til arrangementet i Tulsa. Hovedarrangementet foregår innendørs, men for å treffe flest mulig mennesker, besluttet USAs president, Donald Trump og visepresident Mike Pence, at de også skulle holde taler til et publikum utendørs.

Men da tidspunktet for utendørstalen nærmet seg var det praktisk talt tomt foran scenen.

IKKE FULLT: Trump-tilhengerne fylte ikke arenaen i Tulsa i Oklahoma. Foto: REUTERS/Leah Millis
IKKE FULLT: Trump-tilhengerne fylte ikke arenaen i Tulsa i Oklahoma. Foto: REUTERS/Leah Millis Vis mer

- Det er nesten ingen her. De har besluttet å avlyse disse talene, sier CNNs reporter på stedet.

Valgkamporganisasjonen sender også ut tekstmeldinger til sine tilhengere om at det er ledig plass inne i arenaen. Dermed kan det virke som om oppmøtet er langt dårligere enn de hadde håpet.

Innendørs er det mange tusen tilhengere som venter på å se presidenten, men arenaen, som har plass til 19 000 mennesker, er langt fra full. Selv da visepresident Mike Pence gikk på scenen, var det glissent.

- En stor mengde tomme seter. Så lenge Trump har vært president har det definitivt ikke vært så tomt som dette når visepresidenten går på scenen. Husker ikke noe så tomt i løpet av valgkampen heller, skriver den erfarne New York Times-journalisten Maggie Habermann på Twitter.

Valgkamporganisasjonen til Trump skylder på motdemonstranter utenfor og skremselspropaganda fra mediene for det labre oppmøtet.

- Radikale demonstranter, drevet av en uke med apokalyptisk mediedekning forstyrret Donald Trump-tilhengerne ved folkemøtet. De blokkerte til og med tilgangen til metalldetektorer og forhindret at folk kom inn. Takk til de tusenvis som klarte det allikevel, skriver Trumps valgkampsjef, Brad Parscale, på Twitter.

Medarbeidere smittet

Samtidig blir det kjent at seks medarbeidere som har jobbet med valgmøtet i Tulsa har testet positivt for coronaviruset.

- Kampanjeansatte blir testet for covid-19 før arrangementer. Seks medlemmer av forhåndsteamet testet positivt, heter det i en uttalelse fra Tim Murthag, kommunikasjonsdirektør ved kampanjen, ifølge CNN.

Han understreker at det er seks positive av hundrevis av tester gjennomført.

- Karantenetiltak ble satt i gang umiddelbart, lover han.

Ingen av de ansatte som testet positivt eller noen i umiddelbar kontakt vil være til sted på dagens valgmøte eller nær deltakerne eller folkevalgte, informerer Murthag.

TRUMP2020: Valgkampen starter for alvor igjen i dag, med Trumps første valgkampmøte på lenge. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP
TRUMP2020: Valgkampen starter for alvor igjen i dag, med Trumps første valgkampmøte på lenge. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP Vis mer

- Vil ikke leve i frykt

The Washington Post anslår at det er hundrevis av supportere på plass allerede klokka 11.30 lokal tid. Ut ifra bilder på stedet ser det ut til at det er lite bekymring for coronaviruset. Mange står tett i tett utenfor arenaen, de fleste tilsynelatende uten noen form for smittevernutstyr.

Trumps valgmøter kjennetegnes ofte av oppildnet stemning, med roping, jubling og slagord som brøles i takt. Allerede på utsida av arenaen kan man se tegn til det, blant annet med messing av ordene «fire år til».

- Hvis det er guds vilje at jeg får coronaviruset, så er det den allmektiges vilje. Jeg vil ikke leve i frykt, sier en av de oppmøtte til The New York Times, som skriver at nesten ingen av dem har på seg munnbind.

- Jeg er 68 år. Jeg føler meg ikke syk. Jeg har ikke viruset. Jeg kommer ikke til å gi det til noen, sier en annen.

Folkemengden håper å være blant de første som kommer seg på innsida av arenaen. Det er ventet at folkemøtet skal bli det største arrangementet innendørs landet har sett siden coronarestriksjonene begynte i mars.

TULSA: Det er mange som venter på å få komme inn i arenaen hvor møtet skal holdes i kveld lokal tid. Foto: Mike Simons/Tulsa World/AP
TULSA: Det er mange som venter på å få komme inn i arenaen hvor møtet skal holdes i kveld lokal tid. Foto: Mike Simons/Tulsa World/AP Vis mer
KØ: Trumps folkemøter trekker ofte titusenvis av folk, som vanligvis står timevis i kø, før de loses gjennom sikkerhetssjekk lignende de på flyplasser. Foto: Brendan Smialowski / AFP
KØ: Trumps folkemøter trekker ofte titusenvis av folk, som vanligvis står timevis i kø, før de loses gjennom sikkerhetssjekk lignende de på flyplasser. Foto: Brendan Smialowski / AFP Vis mer

Lover munnbind

Trumps valgkamp-apparat har erkjent at det er en viss risiko knyttet til arrangementet. På arrangementets nettside heter det at man ved registrering «erkjenner at det er en vedhengende risiko for å bli eksponert for covid-19-smitte» ved større ansamlinger av folk, og at man ved å delta påtar seg ansvar for all risiko knyttet til eksponering for covid-19.

Valgkampen har lovet å sørge for munnbind for dem som skal delta på møtet, men å faktisk ha dem på skal være valgfritt. De har også lovet håndsprit og at det skal gjennomføres temperatursjekker, skriver CNN.

Oklahoma er blant delstatene som har hatt relativt lite coronasmitte og I går skrøt presidenten av Oklahomas håndtering av viruset. Men den siste uka har Tulsa sett en økning av smittetilfeller, og det lokale helsedepartementet skal ha bedt om en utsettelse, ifølge AP.

- La meg være tydelig. Alle som planlegger å delta på et en stor samling vil stå overfor en økt risiko for å bli smittet, sa direktør ved departementet under en pressekonferanse onsdag, ifølge CNN.

Men den republikanske guvernøren Kevin Stitt holder fast ved at det er trygt å gjennomføre arrangementet.

SJEKKES: Her sjekkes temperaturen til en Trump-supporter iført munnbind. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
SJEKKES: Her sjekkes temperaturen til en Trump-supporter iført munnbind. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer

Eksperter bekymret

Folkemøtet vil bli holdt innendørs i en arena som kan huse opptil 19 000 mennesker. Alle andre arrangementer der er blitt avlyst ut juli måned.

- Jeg er veldig bekymret for at dette arrangementet blir et type superspreder-arrangement, sier Dr. Lena Wen, professor i folkehelse ved George Washington University, til ABC News.

Også smitteeksperten Anthony Fauci har sagt til TV-kanalen at han ikke vil delta på lørdagens Trump-møte. Å delta på et politisk folkemøte eller en demonstrasjon akkurat nå er fortsatt farlig og risikabelt, sier han.

USAs føderale smittevernetat CDC beskriver hendelser der smittepotensialet er aller høyest slik: «Store samlinger hvor det er vanskelig for mennesker å holde seg minst seks fot unna hverandre (drøyt 1,80 meter), og hvor deltakerne kommer fra utenfor lokalområdet».

Shelley Payne, som er sjef ved LaMontagne-senteret for infeksjonssykdommer, sier folkemøtet oppfyller alle kriterier for risikable arrangementer.

Justin Lessler, professor innen epidemiologi ved John Hopkins Bloomberg skole for folkehelse, sier til AP at store arrangementer som valgmøtet eller demonstrasjoner har potensiale til å bli «superspreder»-hendelser, men at dets potensial til å drive pandemien er kortvarig.

- Den større faktoren er hva som skjer når folk går hjem.

Hvis deltakerne reiser hjem, ikke respekterer sosial distansering-faktorene og går ut i samfunnet, da kan de spre viruset videre, mener han.

STOR INTERESSE: President Donald Trump besøker Oklahoma og hevder at interessen rundt besøket er rekordstort. Video: The White House via YouTube Vis mer

Demonstrasjoner

Det er ikke bare coronapandemien som gjør at Trump har fått kritikk for valgmøtet, men også tid og sted har blitt kraftig kritisert i ei tid da USA er fylt med voldsomme demonstrasjoner mot politivold og rasisme.

Ifølge AP er det også planlagt demonstrasjoner lørdag, og afroamerikanske ledere i Tulsa har sagt de er bekymret for at Trumps besøk kan føre til voldshendelser.

Det er satt opp barrikader flere steder i byen, og mange butikker og serveringssteder har spikret lemmer foran vinduer og dører for å hindre plyndring og ødeleggelser.

- Nå for tiden, hvis du tar på en Trump T-skjorte, blir du sett på som rasist. Det er bare feil. Vi er gode mennesker, og vi elsker alle, sier en av de oppmøtte Trump-supporterne til The Washington Post.

Trump har blitt sterkt kritisert for hvordan han har håndtert demonstrasjonene, ved å for eksempel true med militæret og jage vekk demonstranter for en fotoseanse.

NÅDELØST OPPGJØR: Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden (t.v.) ber USAs president, Donald Trump, våkne opp. Video: AP Vis mer

«Juneteenth»

Folkemøtet blir arrangert etter «Juneteenth», 19. juni, dagen som brukes for å markere slutten på slaveriet i USA.

Det hindrer ikke Trump fra å legge folkemøtet sitt til byen som i 1921 opplevde en av de verste eksemplene på rasistisk vold i amerikansk historie. Opp til 300 afroamerikanere ble drept i det som blir kalt massakren på «Black Wall Street».

Opprinnelig varslet Trump at han skulle holde folkemøtet på selve «Juneteenth», men flyttet det etter hvert til dagen etter.

Twitter truet også Trump alle som ønsker å demonstrere mot folkemøtet hans om at de vil få en røff behandling.

- Enhver demonstrant, anarkist, agitator, plyndrer eller kriminell som kommer til Oklahoma, Vær så snill å forstå at du vil ikke bli behandlet som du ble i New York, Seattle eller Minneapolis. Det vil være en veldig annerledes situasjon! skrev USAs president.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!