Glitter og stas for Jens Pikenes

På klesjakt med Dagbladet foran Grand Prix-finalen - Det viktigste er ikke å vinne Melodi Grand Prix, men å ta seg godt ut, fastslår Jens Pikenes i det han pløyer seg gjennom garderoben for å finne det korrekte antrekket til kveldens norske GP-finale. Dagbladet led klesvalgets kvaler sammen med den glamorøse Penthouse Playboys-stjernen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Pikenes har forstått én ting foran aftenens store kulturbegivenhet: Det gjelder å unngå et antrekk som skremmer det brede lag av folket.

- I GP-sammenheng må det ikke være så ekstremt grelt og oppstæsjet at bruktbilforhandlere på Løten og husmødre i Kirkenes setter popcornet i halsen, uttaler han - vel vitende om at det er folket selv som avgjør konkurransen via telefon.

Nevroser og hårspray

Pikenes har ridd på en helt spesiell medgangsbølge det siste året. Han ga ut en suksess-CD sammen med sine Playboys, han hadde et vellykket kunstnerisk samarbeid med Aune Sand, han vrikket julen inn sammen med Dollie de Luxe, og han konsert-bedåret kvinner og menn på en turné som nylig tok ham helt opp til hjembyen Harstad.

Med kveldens GP-deltakelse klarer likevel Pikenes å toppe alt dette.

- Joda, «Om du elsket meg» - som sangen vår heter - og Grand Prix er et karrieremessig høydepunkt for oss, innrømmer Pikenes under press. Han avfeier fullstendig den delen av Penthouse-fansen som måtte mene at Grand Prix er en alt for simpel happening for orkesteret.

- De som elsker Penthouse og hater Grand Prix har et problem. Det må dreie seg om dypt nevrotiske personer som trenger profesjonell hjelp, tordner han under en sky av hårspray og paryfyme.

Wagner og Rein

Men det var altså dette med klærne. Trine Rein har tidligere uttalt til Dagbladet at norske artister er alt for sjuskete i klærne. Pikenes sier seg helt enig.

- Mange norske artister har ikke skjønt fru Reins læresetning om høvisk framtoning som artist. Endel norske artister egner seg rett og slett best for radio. For å sitere Adolf Wagner: Das Kunstwerk must immer gesamt gewerden um die Publik zu behagen. Eller for å si det på norsk: Man må alltid levere et totaluttrykk for å behage publikum, understreker Pikenes i det han gjør et dypdykk inn i garderoben for å finne det rette GP-tøyet.

- Å finne det rette antrekket kan vise seg å bli like vanskelig som å vinne, kommenterer han.

Hawaii-style

GP-alternativ nummer én er en sommerlett sak med kortermet skjorte.

- Dette er et feriebasert antrekk som jeg har vurdert. Mange vil nok kanskje si at det er for sommerlig i februar, men da bør man legge merke til snøkrystallene som pryder skjorta. På en meget subtil måte rommer den dermed den varmeste og den kaldeste årstid i en og samme skjorte. Antrekket har også litt «leisure at Hawaii» over seg - i tillegg da til en enkel og monokrom eleganse. Men for å si som Kirsti Sparboe: En sommer er over, og dermed ryker nok dette antrekket ut.

Den diskofile

Alternativ nummer to er en svært så dansegulv-orientert bekledning.

- Det klart mest diskofile og John Travolta-inspirerte antrekket jeg har. Men det er muligens for diskofilt for de brede lag av folket. Jeg er redd de ikke skjønner den opphøyde verdighet en mann i platåsko får.

Halleluja-ropene fra en kvinne som oppdager de grønne slengbuksene og ditto platåsko får ham imidlertid på bedre tanker.

- Eh, dette er selvfølgelig et meget raust og fargerikt antrekk. Likevel er jeg redd det kommer til kort i GP-sammenheng.

Bombay og Las Vegas

Alternativ nummer tre er hårete og hysterisk.

- Selv om vi deltar i Grand Prix er det viktig for meg å ta vare på mitt unike stilpreg. I dette antrekket er vi over i Liberace-land. Buksa, som er en blanding av fuskepels og fuskekunstgress, fant jeg i en indisk klesbutikk. Vakre indiske kvinner har vært observert med ditto stoff i kjolene sine. Jeg vil si det er et plagg som forener Bombay og Las Vegas. I dette antrekket blir jeg ung, vakker og glamorøs. Vil trolig sette en killer som Tor Endresen helt i skyggen.

Coctail-løvens hevn

GP-alternativ nummer fire er en mørk grasrot-orientert «outfit» med silkeskjorte og klokkebelte.

- Dressen er en coctail-løves hevn. Klokkebeltet er veldig kjekt å ha når vi skal ut i den store verden. Tokyo, New York, Grünerløkka, London - klokka til alle de store meteropolene er med her. Mye tyder imidlertid på at dressen er for dyster og at den har for lite flash. Men snittet i jakka gjør at antrekket henger med i tetstriden rett før sending.

Spent

Så gjenstår det å se hvilket antrekk Jens ender opp med. Kanskje tar han en overraskende vri og velger noe helt annet. Selv er han også meget spent på hvilket utslag valg av klær vil få i den knallharde konkurransen med de andre deltakerne.

- Vil Jens tape på valg av antrekk? Det er jo det store spørsmålet, påpeker playboyen som deltar i Grand Prix under mottoet «ett land - ett band».

- Vi forener alle typer mennesker på tvers av etniske, religiøse og seksuelle legninger. Folk kan være enige om en ting: Vi elsker Penthouse Playboys. Slik sett er jeg nok en moderne Harald Hårfagre, konkluderer Jens Pikenes, som gleder seg til å bruke lørdagskvelden til å lyse opp de 100 hjem.

HÅRETE OG HYSTERISK: - Jeg vil si det er et plagg som forener Bombay og Las Vegas. Jeg føler meg ung, vakker og glamorøs i dette antrekket, sier Jens Pikenes som tror dette kan danke hans Grand Prix-konkurrent Tor Endresen utover sidelinjen i kveldens knallharde schlager-batalje. Foto: TOM MARTINSEN