Global kamp for rettigheter

Kronikk av Lars Ødegård, Styreleder i Atlas-alliansen og generalsekretær i Norges Handikapforbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

KRONIKK

I ZIMBABWE HAR

representanter for funksjonshemmedes organisasjoner blitt oppsøkt av politiet om natten og trakassert. De blir oppfattet som opposisjonelle og fiender av regimet. Å kjempe for at funksjonshemmede får oppfylt sine menneskerettigheter kan være en livsfarlig kamp.

I juni kommer Alexander Phiri til Norge. Phiri leder paraplyorganisasjonen for funksjonshemmede i det sørlige Afrika, SAFOD. Når han hjemme i Zimbabwe beskriver situasjonen for funksjonshemmede, tolker Mugabes Zanu PF-parti dette som politisk motstand. Det har etter hvert blitt så vanskelig å jobbe i landet at Phiri har gitt opp Zimbabwe som regional base. SAFOD er i disse dager i ferd med å flytte kontorene sine fra Bulawayo i Zimbabwe til Francistown i Botswana.

På grasrotnivå rammer den politiske situasjonen også funksjonshemmede i Zimbabwe verre enn mange andre. Vi blir fortalt at rullestolbrukere har blitt fjernet med makt fra matkøer. Noen har nemlig sett en med rullestol i køen tidligere, og da er det sikkert den samme! Vi opplever det i mange land, men i Zimbabwe blir det enda mer dramatisk for den det rammer: Folk rundt oss ser ikke mennesket, bare rullestolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.