Global kvinnevold

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIDEN 1993 er rundt 500 kvinner blitt myrdet i og rundt denne byen. Mange av kvinnene er blitt tatt av dage fordi de ved å ta seg jobb som fabrikkarbeidere har utfordret det tradisjonelle mannsdominerte samfunnet. Ved flere tilfeller har lokale politifolk kritisert ofrene for å ha gått i korte skjørt og brukt for mye sminke. På kveldstid er det stort sett bare menn i sentrumsgatene, kvinnene holder seg unna.

ER DET NYE kvinnefiendtlige overgrep i muslimske land vi her er vitne til? Nei, denne skrekkhistorien kommer fra Ciudad Juárez i det katolske Mexico, rett ved grensa til USA. Det er her Mexicos blodige narkokrig pågår, og det er en av grunnene til at kvinnedrapene får lite oppmerksomhet. Men nå har en rekke kvinneorganisasjoner tatt til orde for at Mexicos nyutnevnte ambassadør i Canada, Francisco Barrio Terrazas, blir avsatt. Barrio Terrazas blir beskyldt for ikke å ha tatt kvinnedrapene på alvor som guvernør på 1990-tallet. Ifølge meksikanske aviser skal han ha vært en av dem som mente at kvinnelige drapsofre som hadde gått utfordrende kledd, hadde seg selv å takke.

NÅ ER DET IKKE entydige motiver bak kvinnedrapene. Det snakkes om seriemordere, drapsmenn med psykiatriske lidelser og om sjalu og rasende ektemenn. Mange av ofrene er blitt voldtatt og torturert. Men i mange av tilfellene ligger de verste trekk ved den latinamerikanske machokulturen i bunn. Ekstra provoserende blir det når kvinner utfordrer menn i et arbeidsmarked der jobbene er få.

KVINNEUNDERTRYKKELSE handler først og fremst om kultur og makt, ikke om religion. Æresdrap og tvangsekteskap knyttes til islam, men så enkelt er det ikke. Disse fenomenene er først og fremst konsentrert til enkelte geografiske områder i Midtøsten, der det også bor kristne som i en del tilfeller uthøver slik praksis. Men akkurat det hører man sjelden om i dagens debatt.