Global menneskefest

Om halvannen uke starter OL i Aten - og knytter an til en tretusenårig tradisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG FØLTE

historiens nærvær da jeg jogget rundt det gamle olympiastadion i Aten, reist i 330 f.Kr. Kanskje hørte jeg et ekko av jubelen som fulgte grekernes egen Spyridon Louis da han vant tidenes andre maratonløp her, i 1896. Ja, kanskje var det den første, selveste Feidippides budskap fra krigsskueplassen i Maraton i år 490 f.Kr. mine ører svakt kunne oppfange.

I alle fall føler du høytid når du entrer dette olympiske symbol. Allerede i antikken var stadion sin tids katedral. I dag spiller samtidas arkitektur ut det fremste innen bygningsteknikk og moderne estetikk når et stadion skal bygges. Det er her massehenrykkelsen skapes - her strekkes emosjonelle bånd mellom deltakere og tilskuere. I løpet av de hundre og åtte år siden olympiske leker sist ble arrangert i Aten, er idrett blitt modernitetens religion som samler den globaliserte verden via verdensomspennende medier. Stadion er et hellig sted og en pengemaskin, og det helligste av alle er olympiastadion i Aten.

DET ER ENNÅ

et par uker til lekene starter, og det er rikelig anledning til å skrive flere artikler om grekernes manglende evne til å ferdigstille arenaene. Og i likhet med mange andre arrangører av det gigantiske evenement som våre dagers leker har utviklet seg til, vil det mangle litt her og litt der. Men det gjorde det i Barcelona også. Og i Atlanta var det svakheter i sikkerhetsopplegget, slik man frykter det vil være i Aten. Hellas er det minste landet som er tildelt de olympiske sommerleker. Det er ikke lenge siden det ble reist tvil om dette landet hadde økonomi til å bli medlem av EU. Men når den olympiske ilden kommer inn på stadion etter sin ferd over alle kontinenter og de olympiske fanfarer lyder i sommerheten, vil det vise seg at det meste er på plass.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.