- Global nedkjøling er bare tull, sier tidligere FN-ekspert

Lederen i Klimavalg 2013-alliansen, Svein Tveitdal, fnyser av dem som avblåser den globale oppvarmingen.

HEVET OVER TVIL: - Det er ingen tvil om at jorda får mer energi inn fra sola enn det som går ut. Da har vi en energiubalanse som fører til at jorda blir varmere, sier Svein Tveitdal. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
HEVET OVER TVIL: - Det er ingen tvil om at jorda får mer energi inn fra sola enn det som går ut. Da har vi en energiubalanse som fører til at jorda blir varmere, sier Svein Tveitdal. Foto: NINA HANSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De britiske avisene Daily Mail og Daily Telegraph har ertet på seg mengder av miljøvernere og klimaaktivister med sine artikler om at den globale oppvarmingen har «tatt en pause» og at vi nå får en «kaldere trend».

Heller ikke Dagbladet, som gjengir innholdet i artiklene, går fri.

2012 et ekstremår
«Useriøst av Dagbladet på valgdagen», raser klimaekspert og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal i en twitter-melding.

Nå leder han alliansen «Klimavalg 2013», med drøyt 100 medlemsorganisasjoner.

Tveitdal mener forskerne Daily Mail støtter seg til, bommer storslått ved å sammenlikne issmeltingen i Arktis i 2012 og 2013.

- Det er bare tull. 2012 var et ekstremt rekordår, sier han.

Når issmeltingen i år sammenlignes med et slikt ekstremår som ifjor, mener Tveitdal det bare er logisk at issmeltingen i år blir mindre.

- De blander sammen klimaet og været.

- Media har ansvar Tveitdal mener Dagbladet og andre aviser burde være mer tilbakeholdne med å gjengi forskere som mener noe annet enn de 97 prosentene som mener at global oppvarming er et stort problem.

- Når folk ser slike oppslag, tror mange av dem at det ikke er et stort problem likevel. Media har et ansvar, sier Tveitdal.
Han avviser likevel at han ber mediene om å tie i hjel de kritiske røstene.

- Nesten halvparten av mannen i gata tror at forskerne er kjempeuenige, og en del av den oppfatningen kommer av hvordan media håndterer det, sier han til Dagbladet.

- Dårlig tid Tveitdal mener en del av grunnen til at klimaskeptikerne får så stor plass, er at olje-, gass og kullindustrien legger mye penger i å promotere den usikkerheten klimaskeptikerne skaper.

Han mener dette gir kloden stadig dårligere tid, hvis målet om å begrense temperaturstigningen til to grader sammenlignet med før-industriell tid skal nås.

- Det er ingen tvil om at jorda får mer energi inn fra sola enn det som går ut. Da har vi en energiubalanse som fører til at jorda blir varmere, sier Svein Tveitdal.