HVORDAN kan det ha seg at mange utviklingsland som mottar store summer i lån og bistand, synker ned i stadig større fattigdom? Professor og Harvard-økonom Erik S. Reinert mener årsaken er at de vestlige land har påtvunget u-landene en økonomi som dømmer dem til økt fattigdom. «Vi gir ikke de fattige landene mulighet til å føre den samme økonomiske politikken vi selv gjorde for å bli velstående», skriver han i boka «Global økonomi», som kom ut denne uka.
DE RIKE LANDENE har opp gjennom historien beskyttet seg selv med importforbud og høye tollmurer for å bygge opp sin egen industri. Når denne var moden for større markeder, åpnet man for en gradvis innføring av frihandel, basert på en konkurranse mellom likeverdige. Når land i tidligere Øst-Europa og i den tredje verden blir bedt om å åpne sine økonomier ved et trylleslag, for å høste av sine «komparative fortrinn», blir de i praksis avindustrialisert. Deres umodne industrisektor tåler ikke konkurranse og blir utkonkurrert, med stor arbeidsløshet som resultat. De konsentrerer seg om det de er best på, landbruksprodukter og råvarer, og kommer inn i en ond sirkel, med ensidig og svært sårbar næringsstruktur.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger