Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global oppvarming setter fart i jetstrømmene. Det betyr flytrøbbel

- Mer turbulens, lengre flytider og dyrere billetter.

RASKERE JETSTRØMMER: Klimaendringene vil føre til mer turbulens, lengre flytider og dyrere flyreiser, viser ny forskning. Foto: AGE/NTB Scanpix
RASKERE JETSTRØMMER: Klimaendringene vil føre til mer turbulens, lengre flytider og dyrere flyreiser, viser ny forskning. Foto: AGE/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flygninger mellom Europa og Nord-Amerika vil komme til å ta lenger tid på grunn av klimaendringene, viser en ny studie fra universitetet i Reading som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Environmental Research Letters.

Årsaken er at den globale oppvarmingen øker farta på jetstrømmen, skriver BBC.

Dette vil føre til lavere fart og lenger flytid for maskiner som flyr fra Europa til USA. Ifølge forskerne, hjelper det lite på totalregnestykket at flygninger fra USA til Europa vil gå raskere enn før.

Kan bli dyrere å fly - Hvis du ser på rundturene, vil det bli mindre tid å spare på å fly østover enn det man vil tape i tid på å fly vestover, sier studiens førsteforfatter Dr. Paul Williams ved Reading-universitetet til BBC News.

Jetstrømmer på den nordlige og sørlige halvkule er de kraftige vindene som forflytter værsystemer rundt på kloden.

Flytrafikken forsøker å dra fordel av disse strømmene fra vest til øst, slik at flytidene blir kortest mulig i ruter mellom Europa og Nord-Amerika. Dette er en av verdens travleste ruter med rundt 600 flygninger hver eneste dag.

Nå mener forskerne at klimaendringene vil føre med seg større forbruk av drivstoff og dermed også større utslipp av CO2 fra flyindustrien. Dette kan igjen føre til dyrere flyreiser, hevder de.

Mer turbulens Tidligere studier har vist at klimaendringene trolig vil øke turbulensen på de transatlantiske flygningene. I denne nye studien lagde forskerne modeller av hvordan atmosfæriske vinder vil forandre seg ved en dobling av atmosfærisk CO2.

Forskerne matet inn resultatene i de samme rutealgoritmene som flyselskapene bruker for å planlegge sine transatlantiske flyreiser.

De fant ut at vindene i ruta mellom New York og London i gjennomsnitt vil øke farta med 15 prosent. Mens flygninger fra London til New York gjerne vil komme til å ta over sju timer, vil samme strekning kunne bli unnagjort på mindre enn fem timer og tjue minutter den andre veien.

Men totalen betyr altså økte flytider, skal vi tro forskerne.

- Det er en robust økning i reisetida når vi snakker om rundturer. Dette innebærer at flyene vil være lenger i lufta. Totalt snakker vi om 2000 ekstra flytimer i året, noe som vil koste 22 millioner dollar i økte drivstoffutgifter og nye 70 millioner kilo CO2-utslipp, sier Williams.

- Farta vil øke Ifølge forskerne tilsvarer det ekstra CO2-utslippet hva 7000 britiske hjem slipper ut på et år.

- Vi er trygge på at farta på jetstrømmene vil øke som en konsekvens av global oppvarming, sier Williams.

Forskerne tror flyselskapene vil bli nødt til å sende regninga for de økte utgiftene til det reisende publikum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!