- Global oppvarming tok innsjøen

Chilenske forskere kan ha løst forsvinningsgåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) Innsjøen i Chiles nasjonalpark Bernardo O\'Higgins forsvant på mystisk vis, og etterlot seg et 40 meter dypt krater mellom mars og mai måned i år.

Etter å ha fløyet over innsjøen mandag denne uken, har chilenske forskere nå en foreløpig konklusjon på årsaken til at sjøen forsvant.

Smelting av nærliggende isbreer har økt vannstanden og økt presset fra vannet så mye at en isbre som tidligere har demmet opp for innsjøen forskjøv seg. Vann fra sjøen har dermed flommet ut fra sprekken, over i en fjord og derfra funnet veien ut til havet, mener forskerne.

- På en side av Bernardo-breen kan vi se et stort hull eller gap, og vi tror det er stedet vannet har strømmet gjennom, sier breekspert Andres Rivera ved Chiles senter for vitenskapelige studier til AP.

Rivera fløy over innsjøen i et militært fly sammen med en ekspert fra Chiles Antarktiske Institutt på mandag.

De flere hundre bildene de tok under flyturen, viser at bunnen av innsjøen igjen er i ferd med å fylles av vann, trolig fra smeltende isbreer.

- Dette viser at isbreene i regionen trekker seg tilbake og blir tynnere, sier Rivera.

Breene som forvinner skaper sjøer bak naturlige dammer av is, jord og steiner som skyves opp av isbreene. Slike relativt svake dammer kan plutselig springe lekk. I chilenske Patagonia er fremskyvning og tilbaketrekking av slike isbreer normalt, men klimaendringer har nå virket inn på disse prosessene.

GLOBAL OPPVARMING: Dette bildet av innsjøen som ble borte er tatt 2. juli 2007. Nå mener ekspertene at det er klimaendringene som førte til at vannet forsvant. Foto: SCANPIX/AP
GLOBAL OPPVARMING: Dette bildet av innsjøen som ble borte er tatt 2. juli 2007. Nå mener ekspertene at det er klimaendringene som førte til at vannet forsvant. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Dette ville ikke ha skjedd om temperaturene ikke ble varmere, sier Rivera til AP.

- Global oppvarming tok innsjøen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer