TØRKER UT: Jorda kan tørke ut på grunn av menneskeskapt utslipp av klimagasser. Foto: Colourbox
TØRKER UT: Jorda kan tørke ut på grunn av menneskeskapt utslipp av klimagasser. Foto: ColourboxVis mer

Global oppvarming tørker ut jorda

Vil bli mindre nedbør framover, mener klimaforskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere varmeperioder på jorda har brakt med seg økt nedbør. Men utfallet kan bli motsatt når årsaken er menneskeskapte utslipp, mener klimaforskere.

I det velrenommerte tidsskriftet Nature skriver forskerne at de har funnet beviser for at menneskeskapt global oppvarming har en annerledes effekt på nedbør enn oppvarming forårsaket av økt solstråling. Den menneskeskapte oppvarmingen vil trolig føre med seg mer tørke i framtida, hevder de.

Var varmere Det strider mot erfaringen fra varmeperioden i middelalderen, fra år 1000 til år 1250. Den gang var jorda varmere enn i dag, men også våtere. Klimaforskere har lenge strevd med å forstå dette paradokset, men nå kan en løsning være på plass. Ifølge de nye analysene fører utslipp av klimagasser til oppvarming i andre deler av atmosfæren enn oppvarming forårsaket av økt solstråling.

Økt konsentrasjon av klimagasser fører ifølge forskerne til en utjevning av temperaturforskjellene mellom de ulike lagene i atmosfæren. Dette gir en mer stabil atmosfære, noe som igjen fører til redusert nedbør.

Tørke - Og mindre nedbør betyr i snitt økt fare for tørke, fastslår Bin Wang ved University of Hawaii, en av forskerne som står bak studien.

Forskerne understreker at de snakker om et globalt snitt, og at oppvarmingen fortsatt kan gi økt nedbør på regionalt nivå.

NTB