Global oppvarming truer risavlingene

Selv en beskjeden temperaturøkning vil senke produksjonen av ris i Asia.

HARDT ARBEID: En risbonde pløyer på tradisjonelt vis i Son La-provinsen 25. juli. Hans hjemland Vietnam er et av landene som vil rammes hardt av klimaendringene. Foto: AFP/Scanpix
HARDT ARBEID: En risbonde pløyer på tradisjonelt vis i Son La-provinsen 25. juli. Hans hjemland Vietnam er et av landene som vil rammes hardt av klimaendringene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Selv en beskjeden økning i temperaturene på jorda vil senke produksjonen av ris i Asia, ifølge en ny studie.

Det er særlig høyere minimumstemperaturer om natta som skal være ødeleggende for risavlingene.

Økende temperaturer de siste 25 årene har allerede senket risproduksjonen med 10-20 prosent i enkelte viktige jordbruksområder. Produksjonstapet er ventet å bli større etter hvert som jorda trolig blir varmere de neste tiårene, ifølge forskerne bak studien.

Nye ristyper? - Hvis vi ikke kan endre metodene for risproduksjon eller utvikle nye typer ris som tåler høyere temperaturer, så vil avlingene bli mindre de neste tiårene, sier Jarrod Welch ved Universitetet i California.

Han har ledet arbeidet med studien, hvor også forskere fra Filippinene og FNs organisasjon for ernæring og landbruk har deltatt.

De har sett nærmere på virkningen av høyere temperaturer på risdyrking med kunstig vanning i Kina, India, Indonesia, Filippinene, Thailand og Vietnam.

Mens høyere minimumstemperaturer reduserer avlingene, kan litt høyere temperaturer på dagtid føre til større produksjon. Men den første effekten ventes å bli sterkest. Og hvis temperaturene om dagen stiger mye, så vil også de bidra til at avlingene blir mindre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer