Global språkstrid

I dag offentliggjør Språkrådet sitt forslag til nasjonal språkstrategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DEN NYE KULTURMINISTEREN får i dag en gave fra Språkrådet: Et forslag til strategi med 12 konkrete tiltak for å verne det norske språket. For første gang på veldig lenge kan vi få en generell språkpolitikk i Norge. Det er på tide. En nasjon som vil ta vare på språket sitt må framelske motstandskraft mot den globaliserte medieverdenens språklige og kulturelle invasjon. Overalt i Europa dreier kulturpolitikken seg om et slikt vern. Det reises en opprørsfane mot googleiseringen av den nasjonale kulturen. Frankrike går i spissen over en bred front mot den anglo-amerikanske kulturpåvirkningen. Det skjer gjennom en allmenn kulturmobilisering. Sverige og Danmark gjennomfører tiltak for å styrke bruken av de nasjonale språkene. Polen forbyr sine borgere å forhandle kontrakter som ikke er utferdiget på polsk. Bare gjennom en bevisst kulturpolitikk som både omfatter det offentliges og næringslivets bruk av språket, kan vi også her i landet stanse utviklingen av det PowerPoint-språket vi ser konturene av.

SPRÅKRÅDET tar skikkelig sats. Språket handler om demokratiet vårt, heter det. «Eit velfungerande nasjonalspråk er (...) viktig for tryggleiken, effektiviteten og ressursutnyttinga på alle område i samfunnet». Målet for en nasjonal språkpolitikk skal være å sikre norsk som det samfunnsbærende språket i landet vårt. Det trengs en mobilisering og en bevisstgjøring for at norsk i skrift skal være i live om 100 år. Strateginotatet tar rett nok som utgangspunkt at norsk språk ikke er truet av utslettelse i dag. Men det er heller ingen naturlov at det vil være i live om 100 eller 200 år. Det er flere språk som er forsvunnet i verden enn som er igjen i dag. Det språklige bildet i Europa er dramatisk endret siden Norge løsrev seg fra Sverige i 1905. Da var tysk og fransk langt viktigere enn engelsk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer