Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Global styrkeprøve

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Oppslutningen om gårsdagens verdensomspennende demonstrasjoner mot krig i Irak overgikk alle forventninger. Flere millioner mennesker over hele verden deltok i parallelle demonstrasjoner med samme mål: Bevar freden - unngå krig. Ikke siden demonstrasjonene mot Vietnamkrigen har det vært utvist et så sterkt folkelig engasjement. I Oslo hadde arrangørene forventninger om 20000, mens politiet i etterkant anslår antallet demonstranter til 60000. Aldri har så mange deltatt i noen norsk demonstrasjon. I London skal 600000 ha deltatt. I Berlin 250000.
  • Denne massemobiliseringen forteller mye om hvor sterk den folkelige motstanden mot en USA-ledet krig i Irak er. Om demonstrasjonene gjør inntrykk på haukene i Bush-administrasjonen, er ikke godt å si. Lite tyder på at USA er villig til å endre sin holdning og sin strategi. Men fredsmarsjene er en solid bekreftelse for de politikere i Tyskland, i Frankrike og i Belgia som har gått mot USAs linje, og som gjør at det såkalte FN-sporet kan bli et fredsspor. Manifestasjonene vil derfor trolig ha betydning siden FN er inne i en beslutningsprosess.
  • Den britiske statsministeren, Tony Blair, henfaller til en nokså tvilsom bagatellisering av dette folkelige engasjementet, når han i en kommentar til demonstrasjonene sier at uansett hvor mange som deltar, så har Saddam Hussein ansvaret for et enda større antall dødsfall. Han har rett i at despoten er en tyrann og en trussel. Demonstrantene har det til felles med Blair at de ønsker å fjerne Saddam Husseins regime. Men de vil gjøre det med fredelige midler. De vil bruke FN til å avvæpne ham og dermed frata ham hans makt. De ønsker ikke en krig som vil gå ut over sivilbefolkningen, og som vil gi grobunn for økt hat og terrorisme.
  • Den globale styrkeprøven står nå mellom millioner av menneskers overbevisning og fellesskap og George W. Bushs krigsstrategi og maktapparat. Bush, som ikke selv deltok i Vietnamkrigen, gjør klokt i å huske hvordan det gikk da folk og politikere skilte lag i den konflikten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling