Globalflyer i trøbbel

For lite drivstoff til å nå verden rundt. Med mindre vindene er gode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Virgin Globalflyers forsøk på å fly solo rundt jorda uten å lande, og uten å etterfylle drivstoff - er i trøbbel.

Ifølge BBC har det ettmotors jetflyet ikke nok drivstoff til å komme hjem, uten medvind. Globalflyer er nå over Øst-Kinahavet, Øst for Shanghai i Kina, etter 37 timers flygning.

Pilot og eventyrer Steve Fosset må nå bestemme seg for hva han skal gjøre, før han flyr ut over Stillehavet. Han kan ikke risikere å gå tom for drivstoff over havet. Kanskje kan han nå Hawaii før ha går tom for drivstoff.

Lite drivstoff

Globalflyer skal ha mindre enn to tonn drivstoff igjen, det er bare en fjerdedel av det som var om bord ved avgang.

-Jeg har ikke spesielt godt håp akkurat nå. Dette er et enormt tilbakeslag. Jeg begynte øyeblikkelig å tenke på alternative ruter, for eksempel gjennom Mexico, og hvor lenge jeg kunne glidefly for å klare landingen i Kansas, sier Fosset ifølge BBC.

Ifølge de siste utregningene har Fosset 900 kilo for lite fuel om bord til å nå den planlagte rullebanen. Dette er basert på vindretningene på de ferskeste værmeldingene.

Globalflyer i trøbbel

Han kan bli tvunget ned i Japan av sin egen ”Mission Control”, melder BBC. De kan ikke forklare hvorfor Fosset har 15 prosent mindre drivstoff en beregnet.

Klokka 08.05 var Virgin Globalflyer halvveis på sitt rekordforsøk: I det spesialbygde flyet forsøker eventyreren og millionæren Steve Fosset å fly verden rundt på 66 timer. Han skal ikke mellomlande eller tanke underveis, og han er helt alene i flyet. han holder seg våken, men kan sette flyet på autopilot og hvile.

Følg ruten

Fosset tok av fra Kansas tidlig i morgentimene tirsdag. Klokka 08.05 norsk tid, 26 timer etter avgang, var han halvveis over Pakistan.

Du kan følge Globalflyers rute her.

Mistet GPS

Rekordforsøket er finansiert av Virgin-sjefen, styrtrike Richard Branson. Turen har gått uten større problemer, men noen små uromomenter har det vært. Flere ganger under oppstigning mistet Fosset GPS-fuksjonene, og støtteapparatet hans begynte en hektisk beregning av om det var mulig å fly jorda rundt uten GPS.

De vurderte å guide Fosset rundt jorda med stemmeanvisninger, mens piloten fløy i blinde. Problemet løste seg, og piloten har nå GPS-navigeringen i orden.