Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Globalt børsras og kronefall: - Frykten har tatt overhånd

Børsene over hele verden raser etter historisk stabil oppgang.

PANIKK: Folk solgte aksjer i panikk på New York-børsen i går. Nedgangen har forplantet seg over hele verden. Fallet er ennå ikke over, tror analytikere. Foto: Wang Ying / Zuma Press / NTB Scanpix
PANIKK: Folk solgte aksjer i panikk på New York-børsen i går. Nedgangen har forplantet seg over hele verden. Fallet er ennå ikke over, tror analytikere. Foto: Wang Ying / Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hovedindeksen på Oslo Børs stupte da handelen åpnet klokka 09.00 i dag. Etter tre minutters handel var indeksen ned 4 prosent.

Det skjer etter at Wall Street i går opplevde sin verste dag siden 2011. Dow Jones-indeksen opplevde det største fallet på en dag siden finanskrisen i 2008, målt i poeng. Problemene forplantet seg i Asia, og Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 4,73 i dag. Nå fortsetter det i Europa. Også Stockholmsbørsen raste med nesten fire prosent med en gang den åpnet.

- Det er to ting vi mener er utslagsgivende for børsfallet: Det har vært forbausende rolig forbausende lenge. Indikatorer som måler nervøsitet og svingninger i markedet har vært rekordlave i lang tid, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets til Dagbladet.

- Frykten har tatt overhånd

Han peker på at en av triggerne til uroen i markedene er renteoppgangen i USA.

- En del ting er unormalt historisk. En av dem er rentenivåene som omtrent er lavere enn på 500 år. Renteoppgangen skjøt fart i 2018, og det blir en nervøsitet om hva skjer nå, sier han.

- Dette kommer til å forplante seg videre til Europa. Spørsmålet er bare hvor lenge det varer og hvor langt ned vi skal. Vårt syn er at det er midlertidig. Situasjonen i verdensøkonomien er egentlig ganske god. Om makroøkonomien var på vei nedover, ville det vært mer bekymringsfullt, sier Tunaal.

Den amerikanske volatilitetsindeksen Vix, på folkemunne kalt «fryktindeksen». måler forventede svingninger i aksjekursene. I går kveld steg den til det høyeste nivået siden august 2015.

- Jeg skal ikke prøve å gi noen smarte forklaringer på det som nå skjer, utover at frykten har tatt overhånd. Vix-indeksen, eller fryktindeksen på folkemunne, har steget kraftig. Det var ingen nyheter eller nøkkeltall i løpet av gårsdagen som kan forklare de utslagene vi så, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets i dag, ifølge Dagens Næringsliv.

Kraftig kronefall

Det globale raset i aksjemarkedet fører også til kraftig kronefall. Den norske valutaen svekkes mot samtlige av de ni andre store valutaene i verden. I 07.40-tida i dag koster en euro 9,73 kroner, noe som er rundt 13 øre mer enn de sterkeste nivåene mandag, skriver avisa.

- Kronesvekkelsene skjer nesten alltid når det blir turbulent. Det fungerer ofte som en slags støtpute for en norsk investor. Det betyr at det du har investert ute ikke blir så ille ved fall, sier sjefstrateg Leif-Rune Husebye Rein i Nordea Wealth Management til Dagbladet.

- For godt til å være sant

DNB Markets ser på det siste døgnets nedgang som en korreksjon i et marked som har vært oppadgående lenge.

- Det har vært litt for godt til å være sant en periode. Foreløpig skjelver ikke markedene, og nedgangen har bare pågått et par dager. Oslo Børs er tilbake på nivåer likt med slutten av desember, sier Tunaal i DNB.

Han er likevel klar på at nedgangen ikke er ferdig helt ennå.

- Det kommer helt sikkert til å falle i dag, og har ikke roet seg.

- Frykter inflasjon

Huseby Rein i Nordea omtaler fallet som den største og første ordentlige korreksjonen vi har hatt på veldig lang tid.

- Vi har hatt det roligste markedet i historien siden sommeren 2017, som plutselig blitt veldig volatilt igjen, sier

Han peker også på renteøkningen i USA som en trigger til nedgangen.

- Det har vært lønnsvekst og oppgang over hele linja. Da begynner markedene å frykte inflasjonen vi har snakket om i mange år uten å ha sett.

- Det som har skjedd så er at de som er positive til utviklingen, setter seg på sidelinja og venter. De som trekker ned, styrer markedene og skaper det kraftige fallet som vi ikke har sett på lenge, sier han.

Utviklingen i USA forplanter seg videre til børsene på verdensbasis. Rein peker på at inntjeningsveksten i USA ventes å være på rundt 16 prosent i 2018 og Trumps skattereform, som gir markedene forhåpninger.

- Jeg tviler veldig sterkt på at dette er en ny nedtur. Da må det i så fall inntreffe noe vi ikke ser i dataen. Det har vært flere korreksjoner etter oljeprisfallet i 2015, sier han. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!