Globalt i woken

Dette skal ikke handle om alle kjendiskokkene med doktorveska full av basilikumolje og chilimarinert blekksprut, høye i hatten på tangbasert vermicelli med østerssaus. Dette skal handle om hvordan det går når etniske nordmenn innser at vi befinner oss i de rykende ruinene av en matkultur som ikke lenger finnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortsett fra en sanseløs, fleskesprengt førjulstid i Norden - den er forresten gått av moten den rg - har det lenge hersket to toneangivende hovedstrømninger innen global ernæring: mindre sukker, dyrefett og rødt kjøtt, mer fisk, skalldyr, planteolje, frukt og grønnsaker. Budskapet er lettfattelig og enkelt å lære for verdens middelklasse som jorda rundt har samme maktpåliggende oppgave: å dø slanke og friske.

  • Et lokalt ekko fra denne masterplanen lyder i disse dager i debatten rundt vårt eget statsbudsjett der Arbeiderpartiet dessverre ikke har skjønt poenget, og foreslår prisavslag på kjøtt, mens Sentrum har skjønt det og lanserer billigere fisk, frukt og grønnsaker. Saken er uansett at vi som etterkrigsnasjon, som ledd i å bygge landet i flokk, har holdt oss med en statlig ideologi for hva vi skulle spise i det nye sunne Norge. Når staten sa brød, så spiste vi brød. Inntil alt nå holder på å rakne, på grunn av den nye individualismen og fri flyt av hva som helst som skal i woken.
  • Det skal vi nødvendigvis ikke beklage. Ikke vi som har en TV-kokk i hver kanal og innvandrerbutikk på hjørnet. Ikke vi med frisk koriander, tigerreker og basmatiris i karrisausen og ferskt surdeigsbrød til, fra designerbakeriet, som om vi befant oss hvor som helst i verden. Hvem vil i dag beklage at det er 25 år siden gamle, gode Landbruksdepartementet la fram statens anbefalte kosthold i ernæringsmeldinga, nr. 11, mellom venner? Nå som vi har klart å slutte med sprengt oksebryst og sjokoladepudding med vaniljekrem for flere år siden, og har byttet ut biffen med kokte grønnsaker?
  • Det er middelklassens fornemste tegn på gruppetilhørighet å beherske de globale kodene for hva som er riktig mat i våre kretser. Fettforbudet gjelder i alle land der grønnsakene nå anbefales wokket i litt soyasaus, så unngår vi også olivenoljen til fordel for en langt mer korrekt spiseskje omega-3-fettsyrer før frokost. Ethvert brudd med lovforbudet mot syltelabber med stekt flesk følges over hele kloden av mumlende unnskyldninger om at det aldri skal gjenta seg, at det bare er lørdag en gang i året. Vi snakker med andre ord om en fundamental ernæringsfilosofi med samme utbredelse som både islam og kristendommen.
  • Inntil siste nytt i ernæring i disse dager holder på å få fotfeste hos verdens middelklasse. Før kunne vi i det minste spise oss mette på basisvarer som inneholder karbohydrater. La gå at en neve postmoderne ruccolasalat med et halvt fedd kyllingkjøtt hadde fått erstatte industrisamfunnets dampende porsjoner røkt kolje med eggesmør, mye eggesmør. Vi kunne likevel spise oss mette på brød, poteter, pasta og ris. Men nå som det er vedtatt en ny masterplan, hevder plutselig alle mediene som har overtatt for Statens ernæringsråd i alle land, at heretter gjelds ikke karbohydrater. Ikke mel, brød, kokte gulrøtter, ris og pasta. Heretter gjelds bare proteiner, fisk, kylling og rå grønnsaker, for å få bukt med den verdensomspennende overvekten.
  • Det er nemlig ikke ukebladene, men WHO som har erklært verdensfedmen og velstandssukkersyken krig. Verden må altså igjen revurdere innholdet i woken før vi saksøker Ernæringsmeldingas far, Kåre Norum, nåværende rektor ved Universitetet i Oslo, fiberkostholdets Tobakks-Andresen, for overbehandling med for store doser grovbrød, havregraut og poteter. Poteten skal, for å si det sånn, ikke tilbake på bordet. Dermed er det et åpent spørsmål hva vi nå skal bli mette av uten å provosere WHO og Gro Harlem Brundtland.
  • Jeg satte i går til livs en porsjon kjøttkaker med brun saus, rørte tyttebær og stuet kål, bak nedrullete gardiner. Nei, jeg skryter ikke av det. En gang skal jeg fortelle barnebarna hvordan vi moste potetene i sausen.