Globoid kan redusere kreftfare

Smertestillende midler viser seg å kunne redusere faren for eggstokkreft, melder Dagsavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En amerikansk studie viser at kvinner som tar medikamenter med betennelsesdempende effekt tre eller fire ganger i uka, har 40 prosent lavere risiko for å utvikle eggestokkreft.

Omkring 450 norske kvinner får påvist eggestokkreft i året, og denne krefttypen er den sjette vanligste i landet. Sykdommen er vanskelig å oppdage, noe som medfører at mange ikke oppdager kreften før den har spredd seg.

Spennende resultater

- Dette er meget spennende resultater, fordi det bekrefter det vi allerede har visst noen år, sier professor Claes Tropé, avdelingsleder ved gyneologisk avdeling ved Radiumhospitalet til A-pressens Oslo-redaksjon.

Betennelser er ofte er årsaken til at enkelte utvikler kreft i eggestokkene. Dr. Arslan Akhmedkhanov, som ledet den amerikanske studien, tror derfor det er de betennelseshemmende stoffene i medikamentene som reduserer kreftfaren.

Den nye undersøkelsen fra New York-universitetet bekrefter resultater fra minst tre andre studier, som alle viser at smertestillende midler med betennelsesdempende effekt virker preventivt mot eggestokkreft

Det er også kjent at slike medikamenter halverer risikoen for tykktarmskreft, skriver Dagsavisen.

Ikke overdriv

Tropé understreker at inntak av slike midler må skje under kontrollerte former.

- En overdreven bruk av slike piller kan nemlig føre til blødende magesår, sier Tropé.