FÅTT MANETGENER:  Ved å tilsette ett gen fra selvlysende maneter til det befruktede katteegget vil katten lyse under spesielt lys. Disse kattene ønsker amerikanske forskerne å drive hivforskning på. Dette bildet er tatt av katter ved Gyeongsang National University i Jinju, sør for Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: CHOI BYUNG-GIL / YONHAP / REUTERS
FÅTT MANETGENER: Ved å tilsette ett gen fra selvlysende maneter til det befruktede katteegget vil katten lyse under spesielt lys. Disse kattene ønsker amerikanske forskerne å drive hivforskning på. Dette bildet er tatt av katter ved Gyeongsang National University i Jinju, sør for Sør-Koreas hovedstad Seoul. Foto: CHOI BYUNG-GIL / YONHAP / REUTERSVis mer

Glødekatter kan løse hiv-gåten

Forskere ønsker å bruke genmodifiserte katter til hiv-forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved å bruke selvlysende katter ønsker amerikanske forskere å teste ut en katteversjon av hiv-viruset på dem. Det melder The Guardian.

- Noen dyr og spesielt apearter, har egne dyreversjoner av hiv-viruset. Sjimpanser har blitt brukt til å drive hiv-forskning, men dette er veldig dyrt. Forskere har lenge strebet etter å finne et billigere forsøksdyr, sier Dag Kvale, overlege og forsker på hiv ved Universitetet i Oslo.

Han mener det ikke hjelper å vise til museforskning når man skal utvikle vaksiner. Apearter har egne siv-varianter som gir hiv, mens katter har en fiv-variant.

- Å sende inn molekyler som lyser ved spesiell belysning, er vanlig praksis innen medisin. Disse molekylene blir festet på antistoffer som reagerer når de treffer viruset, og på den måten kan man se hvor utbredt viruset er. 

Gødekatter Den amerikanske forskeren Eric Poeschla ved Mayo Clinic i Rochester i Minnesota har publisert flere av sine resultater i det anerkjente tidsskriftet Nature Methods. Han har laget tre glødekatter ved å bruke et virus som bærer et selvlysende gen, kalt grønt flourescerende protein (GFP), og satt det inn i det befruktende katteeggcelle. Han mener nå at katter egner seg for hiv-forskning.

GFP-genet, som stammer fra maneter, produserer selvlysende proteiner som lyser når det blir belyst av visse frekvenser med lys.

Denne metoden er lettere og mer effektiv enn andre kloneteknikker, siden det trengs færre forsøksdyr.

Kattene lyser i mørket under et spesielt blått lys. I dagslys ser kattene like ut.  

Omdiskuert Bruken av genmodifiserte katter som får sprøytet inn menneskelige sykdommer vil trolig bli akspetert om for eksempel om mus og rotter ikke egner seg til forskningen. 

Arne Klungland er professor i genetikk ved Universitetet i Olso og mener det skal en ekstremt god grunn til for at katter kan brukes i forskning.  

- Det er ekstremt sjelden at kjeledyr som katter og hunder blir brukt i forskning. Folk reagerer annerledes på dette, og man skal ikke tråkke på folk, sier Klungland.

- Katter er en av få dyrearter som er mottakelige for slike virus, og sympomene er like ødeleggende for katter som de er for mennesker, sier Robin Lovell-Badge, ved det nasjonale instituttet for medisinsk forskning i USA.

Det er ikke første gangen forskere vil sette inn gener som gjør at dyrene lyser grønt. Tidligere har fluer, mus, kaniner og griser fått fargen. 

Fra afrika Kvale ved Universitetet i Oslo, understreker at det ikke lenger er noen tvil om at hiv-viruset har smittet fra aper i Afrika.

- Hiv-viruset har smittet fra en liten afrikansk apekattart, og selv om siv-viruset ikke er farlig for denne apen, vil viruset gi hiv hos andre apearter andre steder.

Genmodifisering har tidligere gjort at katter har blitt allergifrie for mennesker.