Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glødende linjer for fred

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): Russland og USA i samme fredsstyrke i Kosovo, med mandat fra FN og med det operative ansvaret hos NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er etter alt å dømme dette utenriksministrene fra USA og Russland skal diskutere sammen med utenriksminister Knut Vollebæk når de møtes på SAS-hotellet på Gardermoen tirsdag formiddag.

I løpet av gårsdagen var det et hektisk telefondiplomati i forbindelse med forberedelsene til Oslo-møtet:

Utenriksminster Knut Vollebæk var blant annet i kontakt med USAs utenriksminister Madleine Albright og NATOs generalsekretær Javier Solana. Russlands utenriksminister Igor Ivanov hadde samtaler med den britiske utenriksministeren Robin Cook, mens statsminister Jevgenij Primakov snakket med FNs generalsekretær Kofi Annan. Både Boris Jeltsin og Primakov hadde samtaler med Italias statsminister Massimo D'Alma.

Advarer

Utenriksminister Ivanov helte i går kaldt vann i blodet på de største optimistene foran Oslo møtet. Etter samtalene med Robin Cook advarte han mot forhåpninger om store framskritt, og sa at en politisk løsning på konflikten blir stadig fjernere.

- Jeg tror både Robin Cook og mine andre kolleger ser klart at jo lenger den militære offensiven varer, jo vanskeligere blir det å finne en politisk løsning.

Russland innenfor

NATO-talsmann Jamie Shea vil heller ha Russland «innenfor» enn «utenfor». I alliansen arbeides det intenst med å finne en formel som sikrer russisk deltakelse i en internasjonal styrke som kan ledsage flyktningene tilbake inn i Kosovo.

I New York sier den russiske FN-ambassadøren at det eneste som er klart er at denne styrken ikke kan være «ledet av NATO».

Overfor Dagbladet blir det ved NATO-hovedkvarteret understreket at en internasjonal styrke i Kosovo må være det de militære kaller «robust», altså tungt væpnet. Den må i tillegg stå under en «troverdig ledelse», som betyr at NATO må ha det operative ansvaret, ikke FN. Men en tenkelig modell er den som er brukt for SFOR-styrken i Bosnia, der oppdraget er FNs, men satt ut til NATO.

I går sa den russiske FN-ambassadøren, Sergej Lavrov, at det var for tidlig å drøfte russisk deltakelse i en slik styrke, men at Russland i prinsippet kan delta dersom styrken er godtatt av begge parter og har et klart mandat. Mandatet må komme fra FN.

«Avgjørende»

I morgen er det et ekstraordinært ministermøtet her i Brussel. Da kommer NATO-ministrene til å fordømme forsøkene på å bruke flyktninger til å destabilisere Jugoslavias naboland. Talsmann Shea mener at «Kosovo er avgjørende for alliansens framtid». Han sier videre at ministrene kommer til å ta sterk avstand fra folkefordrivingen som har funnet sted i Kosovo, og bekrefte at luftkrigen mot de jugoslaviske styrkene fortsetter til president Slobodan Milosevic går med på NATOs krav.

PÅ TRÅDEN: Vollebæk har ringt verden rundt denne uken for å forsøke å få til en fredsløsning for Kosovo.