Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Glohet smugler-business

ØSTFOLD (Dagbladet): Fortjenesten er enorm, sjansene for å bli tatt er minimale og straffen for å bli tatt er ørliten. Derfor flommer sigarettene over norske grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fem største beslagene

Sigarettbeslag på 90-tallet

Fem mill. falske Prince

- Det er ingen tvil om at sigarettsmugling er av de mest attraktive kriminelle aktivitetene. De lave strafferammene og den gode fortjenesten gjør at smuglerne vurderer dette som lukrativ business, sier lederen for grensekrimgruppa ved Halden politidistrikt, Roger Johannessen.

- Derfor har vi utredet og foreslått for Finansdepartementet at de vurderer å heve strafferammene ved grove tollovertredelser, sier rådgiver Stian Brøyn ved kontrollavdelingen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Doblet beslag

Ingen vet hvor mange millioner smuglersigaretter som flommer over norske grenser hvert år. Smuglerne blir stadig smartere, og deres fortjeneste øker i takt med norske avgiftsøkninger på tobakk. Så langt i år har tollvesenet beslaglagt 8 338 000 sigaretter som har blitt smuglet inn i landet. Det er dobbelt så mange smuglersigaretter som i første halvår i fjor.

Politi og tollvesen antar at bare en liten del av det som smugles til landet blir oppdaget.

12. juli gjorde tollerne i Moss havn Norgeshistoriens største beslag: Fem millioner sigaretter ble funnet i en container.

Milliongevinst

Ingen vet med sikkerhet hvor god profitten er, men et trailerlass med røyk gir flerfoldige millioner i fortjeneste.

- Vi vet at en pakke sigaretter kan kjøpes i de baltiske landene for fem- seks kroner. Når de selges for 60-70 kroner i Norge, sier det seg selv at smuglere får god fortjeneste. 20-40 kroner per pakke er nok ikke uvanlig, sier Petter Dyhre, sjef for etterretningsavdelingen i Kripos.

Et lass med en million sigaretter vil da gi en fortjeneste på opptil fem millioner kroner, fordelt mellom de ulike leddene i smuglerorganisasjonene.

Nye metoder

- Smuglerne har lager i Sverige, som de sender ut varebiler fra - i stedet for trailere. Når de sender ti varebiler med 200 000 til 400 000 sigaretter, er sjansene større for at alt eller deler av lasten kommer fram, sier Roger Johannessen. Men fortsatt kommer de fleste virkelig store lassene til Norge med trailer på landeveien, eller med container på båt. Sigarettkartongene er alltid godt skjult.

  • Hemmelig rom i en hestetilhenger.
  • I prefabrikkerte elementer til redskapsskur.
  • Sveiset inn i kjøretøyets hulrom.
  • Falsk bunn, takk og vegger i trailere.
  • Skjult i hult treverk.
  • Høy pris og enorme tobakksavgifter gjør at røykere er svært interesserte i å spare kroner. Kjøpekraften er også veldig god i Norge.
  • Smugling og omsetning av sigaretter blir straffet som avgiftsunndragelse fra staten, og har i utgangspunktet en strafferamme på rundt 2 års fengsel.
  • Risikoen for å bli tatt og avslørt på grensa er relativt liten.

Mafia

Sigarettene smugles fra Øst-Europa. De baltiske landene og Polen er vanlige avsenderland.

- Sigarettsmuglingen er veldig styrt av mafia, sier en politietterforsker ved et politidistrikt på Østlandet. Han leder for øyeblikket etterforskningen i en stor sigarettsmuglersak.

- Det er ikke Per, Pål og Espen som reiser til Litauen og kjøper millioner av sigaretter, sier en sentralt plassert tolltjenestemann til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media