Glomma stiger raskere enn antatt. Flere er blitt evakuert

Flere personer er evakuert fra husene sine i Buskerud og Hedmark på grunn av flom. Vannet stiger raskere enn tidligere forutsatt i Glomma, melder NVE.

FLOM: Hytta til Lise Hus og Ove Magne Ytre er nesten sjøsatt på grunn av de store vannmengdene. Video: Emilie Rydning/Lars Eivind Bones / Reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det stiger raskere enn tidligere forutsett i både mindre felt og hovedvassdraget, melder varsom.no

- Det er meldt lite nedbør i varslingsområdet for de kommende dagene, men det er utrygt for byger både fredag og lørdag, sier vakthavende hydrolog på flomvarslingen, Elise Trondsen til NTB.

Det ble fredag varslet om flomfare på rødt nivå i Glomma ned til Elverum. Fra lørdag er det ventet at flommen vil gå helt ned til starten av Vorma.

Skyter fart

Farevarslet for flom er på nivå tre, det mest alvorlige nivået, i Norges lengste elv Glomma.

For Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget er flomfaren nå i øvre del av det oransje nivået, melder NVE. I Trysilelva øker vannføringa, og nærmer seg 20-årsflom. Også Gudbrandsdalslågen er på oransje nivå.

Men snøsmeltingen og flomfaren skyter stor fart de første dagene.

- Det er store lokale forskjeller. I knutepunktet Elverum har vannstanden i Glomma steget to meter de siste sju dagene. I løpet av to døgn nå, trolig inkludert søndag, vil Glomma stige ytterligere halvannen meter, sa hydrolog Kjell Ola Aamodt til Dagbladet tidligere i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer