Glomma stiger raskere enn antatt. Flere er blitt evakuert

Flere personer er evakuert fra husene sine i Buskerud og Hedmark på grunn av flom. Vannet stiger raskere enn tidligere forutsatt i Glomma, melder NVE.

FLOM: Hytta til Lise Hus og Ove Magne Ytre er nesten sjøsatt på grunn av de store vannmengdene. Video: Emilie Rydning/Lars Eivind Bones / Reporter: Emilie Rydning / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det stiger raskere enn tidligere forutsett i både mindre felt og hovedvassdraget, melder varsom.no

- Det er meldt lite nedbør i varslingsområdet for de kommende dagene, men det er utrygt for byger både fredag og lørdag, sier vakthavende hydrolog på flomvarslingen, Elise Trondsen til NTB.

Det ble fredag varslet om flomfare på rødt nivå i Glomma ned til Elverum. Fra lørdag er det ventet at flommen vil gå helt ned til starten av Vorma.

Skyter fart

Farevarslet for flom er på nivå tre, det mest alvorlige nivået, i Norges lengste elv Glomma.

For Trysilelva og øvre del av Drammenvassdraget er flomfaren nå i øvre del av det oransje nivået, melder NVE. I Trysilelva øker vannføringa, og nærmer seg 20-årsflom. Også Gudbrandsdalslågen er på oransje nivå.

ROR: Da glomma flommet over sine bredder ved Rena camping, bestemte Rena-guttene Ole og Andreas seg for å finne fram kameraet og en liten gummibåt for å ha det litt moro. Video: Emilie Rydning / Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men snøsmeltingen og flomfaren skyter stor fart de første dagene.

- Det er store lokale forskjeller. I knutepunktet Elverum har vannstanden i Glomma steget to meter de siste sju dagene. I løpet av to døgn nå, trolig inkludert søndag, vil Glomma stige ytterligere halvannen meter, sa hydrolog Kjell Ola Aamodt til Dagbladet tidligere i dag.

Det er første gang i år at NVE (Norges vassdrags- og energidirektoratet) bruker varslingsgrad 4 og illrød farge. Dette kaller NVE selv en ekstremsituasjon.

Campingplass i trøbbel

På Liodden Camping i Nesbyen i Buskerud ble hyttebeboere vekket fordi de måtte evakueres, skriver NRK. Campingplasseier Frode Salvesen tror det er skader for rundt 1 million kroner.

- Det er helt grusomt. Hvis det kommer mer vann nå, så kan jeg bare legge ned, sier Salvesen.

På Nesbyen i Hallingdal sperret bilsjåfører opp øynene da de så lokale innbyggere stå på wakeboard etter en bil i flomvannet

WAKEBOARD: Vannstanden har steget flere steder i landet det siste døgnet. Mens noen kanskje ser på dette som en plage, har en gjeng i Nesbyen funnet sin måte å gjøre nytte av vannet. Video: Magnus Lindahl / Hallingdølen Vis mer

Videre er det bilder av elver som har steget betraktelig. Frank Niva i Elverum satt med vann opp til føttene på torsdag. Fredag hadde vannstanden økt så mye at han ikke kunne sitte lenger.

- Vannstanden har økt med tre meter, forteller Niva til Aftenposten.

E6 med 50 km/t-fartsgrense

Hovedveiene fra Koppang til Rena er nå stengt på begge sider av Glomma. Norges lengste elv går over sine bredder. I Nordstumoen-krysset på Riksvei 3 var det i ettermiddag satt opp sperringer, men flere bilister brydde seg ikke nevneverdig om det.

Statens vegvesen valgte fredag ettermiddag å sette ned fartsgrensen på E6 ved Fåvang i Gudbrandsdalen til 50km/t.

Vannmassene har ført til trøbbel for lastebiler og andre tungvektsbiler. Statens vegvesen opplyser at E6 ved Fåvang kan bli stengt på kort varsel, her finnes det ikke noen lokale veier hvor biler over 7,5 tonn kan bli omdirigert til.

Trøbbel for Tour of Norway

Flommen kan også skape trøbbel for sykkelentusiaster, Tour of Norway står i fare for å måtte endre på rittet som følge av vannmassene. Årets utgave av rittet skal starte 16. mai, og åpningsetappen fra Svelvik til Horten er spesielt utsatt for påvirkning fra vannmassene i Drammenselva, skriver procycling.no.

FARLIG: NVE og politiet advarer bilister mot å ikke følge veisperringene. Video: Lars Espen Rath Vestad Vis mer

- Prognosene vi har for første etappe sier at en del av Mjøndalen kommer til å ligge under vann og dermed ikke være farbar, sier Anders Linnestad, teknisk direktør i Tour of Norway.

Avslutningsetappen med målgang på Lillehammer kan på sin side bli berørt av Glomma og Gudbrandsdalslågen, som begge er i flomsone rød.

Rødt farenivå

I flomvarselet advarer NVE om at konsekvensen av flommen kan bli flere stengte veier og bruer, og omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på både bebyggelse og infrastruktur.

- Hold deg unna elver og bekker med stor vannføring. Husk at elva du krysser i dag, kan være ganske mye større når du skal tilbake. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, opplyser NVE.

Folk bes om å følge med på både værprognoser, værradar og oppdateringer på Varsom.no for å holde seg oppdatert på situasjonen. Verdier må flyttes bort fra utsatte områder, blant annet gjelder dette campingvogner langs elver og bekker. Videre understrekes det at dreneringsveier og stikkrenner bør renses, mens vannveier og avløpsrør må holdes fri for snø og is, sedimenter, søppel, kvist og løv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer