Gloria ble folkehelt

President Gloria Macapagal Arroyo i Filippinene vågde å trosse USA ved å hjemkalle landets Irak-soldater. Hun vågde ikke å trosse sine velgere hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemme i Filippinene våkte og ba folk for å redde livet til lastebilsjåføren Angelo de la Cruz, som satt som gissel i Irak. Han ble løslatt tirsdag etter fjorten dagers fangenskap, da de filippinske soldatene hadde forlatt Irak

-  Jeg tok avgjørelsen om å hente våre tropper hjem noen få dager for tidlig for å redde livet til Angelo. Jeg angrer ikke på avgjørelsen, uttalte presidenten til filippinsk fjernsyn i går.

Egentlig kalte hun soldatene hjem en måned for tidlig.

I går fortalte presidenten at hun hadde snakket med de la Cruz og at han var i fin form.

-  Til familien: Angelo kommer hjem, sa hun.

Folkehelt

Dersom hun i stedet hadde fulgt landets nære allierte, USA, og ikke gitt etter, hadde det vært jamngodt med politisk sjølmord. Nå er president Gloria folkehelt i øyriket. Hadde det stundet mot presidentvalg, hadde hun vunnet med et valgskred. Men hun ble nettopp gjenvalgt 10. mai.

56 år gamle Gloria Macapagal er ingen politisk nybegynner som ikke klarte presset fra de irakiske gisseltakerne.

Prøvde å styrte

Hun er vokst opp med politikk som datter av tidligere president Diosdado Macapagal, som styrte på 60-tallet. Hun satt i Senatet fra 1992 til 1998 og har jobbet i statsadministrasjonen. Hun er doktor i økonomi.

Gloria ble feid inn i Malacañang-palasset i Manila av et folkelig opprør mot president Joseph Estrada 20. januar 2001. Den populære filmstjerna Estrada, kjent som «Erap», hadde da holdt et «helvetes liv» med blant annet hard drikking og korrupsjon. Som visepresident, valgt med det høyeste stemmetallet i historien, tok Gloria Macapagal over. I mai vant hun presidentvalget med mer enn én million stemmer flere enn utfordreren.

I fjor inntok 300 soldater et hotell i Manila med krav om at hun måtte gå av. Men Estrada overvurderte sin folkelige støtte og Macapagal Arroyo kunne ri stormen av.

NASJONALT IKON: Den filippinske presidenten Gloria Macapagal Arroyo gratuleres av muslimske lærere idet hun ankommer hjembyen Lucena City.