Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

GM vil stoppe salg av Opel

Hillary Clinton blir bedt om å avklare General Motors-salg

 MADE IN GERMANY:  Opel Insignia 2009-modell - her ut fra rullebåndet på Opel-fabrikken i Ruesselsheim i sentrale Tyskland. Foto: AP/SCANPIX.
MADE IN GERMANY: Opel Insignia 2009-modell - her ut fra rullebåndet på Opel-fabrikken i Ruesselsheim i sentrale Tyskland. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere måneder med å forsøke å bli kvitt Opel vurderer nå General Motors likevel å beholde bilprodusenten.

Ifølge avisa Wall Street Journal forsøker GM, som i forrige måned ble restrukturert etter konkursforhandlinger, å skaffe til veie tilstrekkelig finansiering til å beholde kontrollen over Opel.

Ifølge analytikere AP har vært i kontakt med, frykter GM at Opel-teknologi skal brukes i konkurrende produksjon av Chevrolet i Russland.

En slik beslutning ville effektivt undergrave den tyske regjeringens massive innsats for å redde Opel ved å hjelpe den canadiske gruppa Magna til å overta.

Utsiktene til at 25.000 jobber skulle gå tapt ligger bak at regjeringen er villig til å satse så hardt.

Canada og Russland

GM forsøker å reise 4,3 milliarder euro som mer eller mindre ville svare til de 4,5 milliarder euro som den tyske regjeringen er villig til å tilby i offentlig kreditt for at Magna og partneren, den russiske banken Sberbank, overtar.


Det er også på linje med de 3,8 milliarder euro som tilbys av en konkurrerende gruppe, det Brussel-baserte investeringsfirmaet RHJ International.

Siden GM ikke kan bruke finansieringen den har fått fra den amerikanske regjeringen til operasjoner i utlandet, må pengene skaffes til veie andre steder, for eksempel ved å selge aktiva GM har i Kina.

Kontaktet Hillary

Mandag tok utenriksminister Frank-Walter Steinmeier direkte kontakt med USAs utenriksminister Hillary Clinton for å si at amerikanerne snart måtte bestemme seg for hva som skulle skje med Opel.

Men han fikk ingen løfter av Clinton, og USAs regjering vil ikke gripe inn.

Det er ikke opp til Det hvite hus å finne en kjøper som vil overta den tyske bilfabrikken, ifølge en talsmann. (NTB-AP-Reuters).

 

 UNDER SAMME TAK:  I Antwerpen er GM og Opel fortsatt det samme.  Foto: REUTERS/SCANPIX.
UNDER SAMME TAK: I Antwerpen er GM og Opel fortsatt det samme. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media