Gnien milliardær

Ikea-grunnlegger Ingvard Kamprad er gnien og stolt av det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Svenska Dagbladet skulle intervjue Ingvard Kamprad om Ikeas satsing i Russland ble de enige om å møtes på møbelmilliarderens favorittbutikk i Stockholm. 77-åringen som er god for 300 milliarder og bosatt i Sveits, er kjent for å snu på den svenske krona når han må bruke penger.

Da han skulle komme seg fra sitt rimlige, beskjedne hotell i Stockholm sentrum til intervjuavtalen valgte han t-banen til Skärholmen. Derfra hoppet han på Ikea-bussen som er gratis.

- Jeg har jo honnørkort på t-banen. Billigere kan det ikke bli. Det tok mindre enn en time, så drosje hadde knapt vært raskere, sa Kamprad da han dukket opp til avtalen.

- Tar du det som et kompliment at du er gnien, spør Svenska Dagbladet.

Kamprad blir stille noen sekunder, ulikt ham.

- Ja, egentlig synes jeg det er et kompliment. Jeg er smigret, sier Kamprad.

Gjør alt billig


Skal Ikea klare å holde så lave priser som selskapet gjør er bedriften avhengig av at alle tenker kostnadskutt hele tiden.

- Hele bedriften må gjennomsyres av en ekstremt bevissthet på kostnader, skal man ha så lave priser. Og ledelsen må gå foran som gode eksempler, sier Kamprad.

Ingvard Kamprad ble født i Småland i 1926. Allerede i ung alder bestemte han seg for å bli kremmer. Han solgte blant annet fyrstikker til naboene sine. Kamprad hadde nemlig funnet ut at han kunne kjøpe fyrstikker i bunter billig og selge dem en og en til naboer for en høyere pris.

I 1943 ble Ikea grunnlagt, men via hussalg og postordre gikk det 13 år før det første varehuset i Älmhult ble åpnet. I 1963 åpnet det første varehuset utenfor Sverige, på Slependen i Norge.

I dag finnes det 186 varehus i 46 land som drives av 76 000 ansatte. Ikea selger over 100 000 forskjellige artikler, ifølge Svenska Dagbladet.

FRA 0 TIL 300 MILLIARDER: I dag styres Ikea av en stiftelse, men Ingvard Kamprad har siste ord i alle saker.