Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gnikker penis mot magen - som en tresleiv mot et vaskebrett

Slik lager den lille buksvømmeren dyrerikets sterkeste lyd.

IMPONERER: Buksvømme-hannene imponererer jentene med et voldsomt lydnivå. Foto: Wikimedia
IMPONERER: Buksvømme-hannene imponererer jentene med et voldsomt lydnivå. Foto: Wikimedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er som kjent ikke størrelsen det kommer an på. Slik er det heller ikke for buksvømmeren (micronecta scholtzi), som nettopp har blitt kåret til dyrerikets mest bråkete.

En studie som er publisert i nettidskriftet PloS ONE slår fast at når man justerer for kroppsstørrelse og sammenligner lydnivået til den lille krabaten med 227 andre arter, troner den suverent på toppen med 99,2 decibel.

Gnikker penis For å sette lydstyrken i perspektiv: Det kan sammenlignes med å stå få meter fra et fullt symfoniorkester eller stå 15 meter fra et godstog i full fart.

Buksvømmeren skaper lyden ved å gnikke penis (eller hva man skal kalle det) mot den ruglete underkroppen, omtrent som når du drar en tresleiv over et vaskebrett. Området lyden skapes er kun 50 mikrometer langt - omtrent bredden på et menneskehår.

- Vi har ingen aning hvordan den klarer å lage en så høy lyd når den kun benytter et så lite område, sier forsker James Windmill fra Stratchclyde-universitetet i en pressemelding.

Slått av elefanten Så hvorfor i alle dager bråker det lille insektet så infernalsk? Først, det er som allerede antydet kun gutta som bråker. Og grunnen til at de skaper den høye lyden er at de ønsker oppmerksomhet fra jentene.

- Utrolig nok, selv om 99 prosent av lyden forsvinner når den går fra vann til luft, er den så sterk at en person som går langs en elvebredde kan høre disse små skapningene synge fra elvebunnen, sier James Windmill fra Stratchclyde-universitetet i en pressemelding.

Blåhvalen holder imidlertid stand på lydtoppen i dyreriket. Ifølge Wikipedia har man målt lydnivået til det største dyret som noen gang har levd til mellom 155 og 188 decibel. Men den har noen millioner ganger større kropp å lage lyd med enn buksvømmeren.

Er du nysgjerrig på hvordan lyden høres ut, har BBC lagt ut et klipp på sine nettsider.

SUVEREN: Buksvømmeren knuser konkurrentene når det kommer til lydstyrke i forhold til størrelse.
SUVEREN: Buksvømmeren knuser konkurrentene når det kommer til lydstyrke i forhold til størrelse. Vis mer