Coronavirus:

Gnisninger i Sverige

Sverige har hatt en litt annerledes tilnærming til håndteringen av den andre smittebølgen.

KLARE: I denne modellen ser du hvordan man kan stoppe coronasmitten. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. En idé fra Dagens Nyheter. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 58 700 +206
innlagt 153 -5
døde 521 +4
påvist smittet 95 000 000+550.2K
døde 2 030 000 +8.7K
Se mer

Sveriges statsminister Stefan Löfven har inntatt en mer aktiv rolle i håndteringen av spredningen av covid-19 i forbindelse med den andre smittebølgen som rammer landet. Svenska Dagbladet skriver at Löfven ser ut til å ha mistet tilliten til statsepidemiolog Anders Tegnell.

I forbindelse med håndteringen av Sveriges første smittebølge, som ble ledet av Tegnell, lente de seg i stor grad på anbefalinger og oppfordringer. Nå vil derimot statsminister Löfven det annerledes, noe som ble markert da han 16. november blant annet innførte et forbud mot ansamlinger med over åtte personer, samt skjenkestopp klokka 22.

- Ikke gå på trening, ikke gå på bibliotek, ikke ha fester. Avlys, uttalte han.

Kort tid seinere tok Tegnell avstand fra regjeringens beslutning, noe som eksemplifiserer gnisningene i Sverige.

- Dette er regjeringens beslutning om hvor mange som kan samles. Det er ikke vi som setter ned foten. Det er et løpende arbeid som i grunnen handler om at alle skal treffe så få personer som mulig, sa statsepidemiologen i et intervju med Sveriges Radio.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Positiv Tegnell

I et intervju med Svenska Dagbladet torsdag, uttalte Tegnell at det kan ha bidratt til å bremse smittespredningen at flere politikere og myndigheter har vært mer synlige i forbindelse med den andre smittebølgen.

- I vår var det veldig mye Folkhälsomyndigheten. Jeg tror at det er veldig bra at vi nå har mange ulike aktører som sier det samme.

Dagbladet har vært i kontakt med representanter for Stefan Löfven, som henviste oss videre til Sosialdepartementet. Dagbladet har gitt både Sosialdepartementet og Folkhälsomyndigheten muligheten til å uttale seg i forbindelse med denne artikkelen.

Svensk forvaltning

Professor emeritus Dag Thelle ved Göteborgs universitet og Universitetet i Oslo forteller til Dagbladet at den seineste utviklingen forteller litt om forskjellen mellom Norge og Sverige når det gjelder forvaltning.

- I mars la den svenske regjeringen ansvaret for å bekjempe pandemien over på fagmyndighetene. Den kunne ha tatt styringen, men det er en slags oppfatning av at regjeringen skal holde seg unna så lenge det er faglige grunner til at fagmyndighetene skal ha ansvaret, sier Thelle til Dagbladet og fortsetter:

- Regjeringen har helt klart tatt grep den seineste tida. De har særlig tatt for seg anbefalinger om hvordan folk bør opptre, og etterlevelse av tiltak. Regjeringen bevilget i sin tid seks milliarder til testing, og aktiviteten gikk kraftig opp, men ansvaret ligger hos de 21 regionene i Sverige. Og nå har trykket blitt svært stort.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer

Tydelige regler

Så langt har 243 129 personer fått påvist covid-19 i Sverige, samt at det har blitt registrert totalt 6681 coronadødsfall. I Norge har 34 747 personer fått påvist covid-19, mens det har blitt registrert 328 coronadødsfall.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at han tror at tydelige regler har vært en suksessoppskrift for Norge.

- I Sverige har de et annet system for håndtering enn vi har. I stor grad råd som gis til befolkningen og mindre lovpålagte tiltak. Og vi ser også at Sverige i løpet av høsten har hatt en større smittespredning enn de øvrige nordiske landene. Jeg tror at vi i Norge har hatt gevinster av at vi også bruker coronaforskriften med tydelige regler for hva vi skal gjøre. Det er en tydelighet i det og gir en gjennomføringskraft når det gjelder de rådene og anbefalingene vi gir, sier Guldvog og fortsetter:

- Jeg har stor respekt for det harde arbeidet som gjøres i Sverige, og ikke minst den enorme innsatsen som gjøre i svensk helsetjeneste for å ta vare på pasientene.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

God oppførsel

Sverige er fortsatt et av veldig få land som ikke anbefaler bruk av munnbind for å hindre spredning av covid-19. 16. november uttalte Tegnells sjef, Johan Carlson, at de «ikke var der ennå».

Professor emeritus Thelle forteller at svenskene stort sett er opptatt av å opptre på en god smittevernmessig måte.

- Löfvens tale her forleden ble av noen beskrevet som en rektor som kjeftet på elevene sine. Det var treffende. Men folk oppfører seg veldig ordentlig i Sverige. Det store flertallet forsøker å holde avstand, og tar hensyn i butikkene, men sjeldent med munnbind. Folk tar corona på alvor, men det er ikke mange nok, ettersom smitten fortsatt sprer seg, sier Thelle og fortsetter:

- Smittespredningen håndteres nok noe bedre nå enn i mars i Sverige. Men den store byrden ligger på helsepersonellet. Helsevesenet har lært veldig mye på kort tid, og behandlingsresultatene har blitt mye bedre. De gjør en fenomenal jobb.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer