Gnister føyk med vinden og tok noen hus, mens andre ble spart

Slik spredte storbrannen seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDALSØYRI (Dagbladet):Det var den kraftige østavinden som spredde brannen så fort i Lærdalsøyri.

Innsatslederne Bengt Næss og Stein Helge Selland i politiet forteller at gnister har hoppet over noen hus og landet på andre hus som raskt har tatt fyr.

Enorme skader I  ettermiddag tok politiet med pressen i en eskortekjøring gjennom Lærdalsøyri.

- Det var her i Kyrkjeteigen at brannen startet, sier Bengt Næss.

ETTERSLUKKING: Brannvesenet jobber ennå med slukkearbeidet i Lærdal. 

Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
ETTERSLUKKING: Brannvesenet jobber ennå med slukkearbeidet i Lærdal. Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Vi ser et bolighus som er brent helt ned til grunnmuren, biler som er brent svarte og flere hus som er tatt av infernoet som herjet i natt. Rett bortenfor denne veien ligger brannstasjonen og et industriområde der flere entreprenører har holdt til. Alle maskinene som var plassert der står igjen som svarte spøkelser i askehavet. Telenors basestasjon er også brent ned til grunnen.

Ved en annen brannruin står to gravmaskiner. De knuser det som er igjen av treverket for å gjøre spylingen med vann mer effektivt. På den andre siden av veien ser vi bare en stol som står igjen der det har vært et bolighus.

Evakuert Lærdalsøyri er evakuert fra Hansegardsveien og vestover til fjorden. I gatene går mannskaper fra Sivilforsvaret for å passe på. Over oss klaprer to helikoptere fra Forsvaret. De overvåker fra lufta for å se etter nye branntilløp i bygda og i fjellsidene som også brant i dag tidlig.

Strømmen er borte, mobilnettet er dødt. Det samme er internettet. Boliger og forretninger i utkanten av Lærdalsøyri har gått tomme for vann.

Ordfører Jan Geir Solheim sa på et folkemøte tidligere i dag at det kan gå mange dager før strømmen kommer tilbake.
- Må stå sammen - Det som har rammet oss i natt er helt forferdelig. Det er grusomt for de som har mistet hjemmene sine, og for hele kommunen. Vi må stå sammen og hjelpe hverandre så godt vi kan. Alle som har ledige rom i sine hjem, må gi beskjed slik at de som ikke lenger har et hjem kan få bo der til det verste er over, sa Jan Geir Solheim.

TUNG JOBB:
Innsatslederne Bengt Næs og Stein Helge Selland jobbet i dag med å få oversikt over skadeomfanget.

Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TUNG JOBB: Innsatslederne Bengt Næs og Stein Helge Selland jobbet i dag med å få oversikt over skadeomfanget. Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer

Brannen ble meldt stabil klokka 06.30.

- Det er likevel vanskelig for oss å si at vi har full kontroll. Når vindkastene kommer fra øst, kan det fort blusse opp igjen. Vi må holde vakt utover kvelden og natta, sier innsatsleder Bengt Næss. 

RASERT: 23 bygninger og flere kjøretøy gikk med i flammene i natt. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG

Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
RASERT: 23 bygninger og flere kjøretøy gikk med i flammene i natt. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Foto Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer
TOTALSKADD: Lærdalsøyri står foran en omfattende gjenoppbygging. 

Foto:Fridgeir Walderhaug / Dagbladet
TOTALSKADD: Lærdalsøyri står foran en omfattende gjenoppbygging. Foto:Fridgeir Walderhaug / Dagbladet Vis mer