Gnistregnet sto ut av fingertuppene hans

Thomas (21) ble truffet av lynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLISA/OSLO (Dagbladet.no): Det ble en svært dramatisk NM-runde i rallycross på Velta i Hedmark i ettermiddag. Like før klokka to slo lynet ned blant publikum og på selve Finnskogbanen.

Thomas Johansen (21) stod sammen med Marius Mellem (20) og mekket på løpsbilen for å gjøre den klar til finalen da lynet slo ned.

- Vi drev og rettet opp panseret, som hadde fått en bulk for å bli klar til finalen, da lynet slo ned, forteller Marius.

- Jeg hørte Thomas skrike og så gnistregnet slå over fra fingertuppene hans og til bilpanseret, sier 20-åringen til Dagbladet.no.

Thomas ble liggende urørlig på bakken, men kom seg litt etter hvert. Han var en av de første som ble kjørt vekk av ambulansen.

- Jeg vet ikke om det var til det bedre eller verre, men Thomas stod med føttene i en vannpytt mens han jobbet. Jeg tør ikke tenke på hvordan det kunne gått hvis ikke lynet hadde gått gjennom han og til jord i bilen, sier 20-åringen til Dagbladet.no.Englevakt
Jan Ivar Kørra (40) fra Flisa hadde englevakt. Lynet gikk rett gjennom kroppen på sidemannen på tribunen.

- Han stod 30 centimeter unna meg, og jeg så lynet gå rett gjennom kroppen hans og ned i bakken, forteller Kørra til Dagbladet.no.

SÅ LYNET SLÅ NED I KAMERATEN: - Jeg hørte ham skrike, forteller Marius. Alle foto: Tore Brodtkorp
SÅ LYNET SLÅ NED I KAMERATEN: - Jeg hørte ham skrike, forteller Marius. Alle foto: Tore Brodtkorp Vis mer

Han vet ikke hvordan det har gått med vedkommende, men mannen klaget over sterke smerter i ene benet.

- Selv kjente jeg at håret reiste seg på hodet mitt der jeg sto under paraplyen, sier 40-åringen.- Som et hestespark
Anestesilege Bjørn Gunnarsson (51) var første lege på åstedet.

- De første lynnedslagene kom 13.55. Mange hadde paraplyer, så lynet slo ned overalt i mengden, forteller han.

I begynnelsen skal det ha hersket full panikk blant publikum og arrangører.

- Et lynnedslag kjennes ut som et hestespark, så det er klart folk fikk panikk først. Da jeg kom, var det kaotisk, men vi fikk raskt oversikt over hvor mange som var blitt skadet. Det kom en rekke ambulanser og fraktet folk til sykehus, og også Forsvaret bidro med et Sea King helikopter, opplyser Gunnarsson til Dagbladet.no.

- Når lynet slår ned, passerer det nervebanene gjennom kroppen. Hvis det passerer hjertet, kan det stoppe. Det var imidlertid vanskelig å finne ut hvem som var hardt rammet, så vi hadde en liberal holdning til å behandle folk for skader, forteller legen.106 ble behandlet
Omkring 45 personer ble behandlet for lynskader på sykehus på Hamar, Elverum, Kongsvinger og Akershus. Ytterligere 61 mennesker fikk behandling på legevakta i Solør. Ni fikk reise hjem etter sjekken, blant dem Jan Ivar Kørra. Resten må tilbringe natta på legevakta.

- Det verste som kan skje når man blir truffet av lynet, er innvendige brannskader. Elektrisiteten passerer gjennom kroppen, og varmen gjør at det blir brannskader. I enkelte tilfeller må det fjernes dødt vev og transplanteres nytt, sier Gunnarsson.

Gnistregnet sto ut av fingertuppene hans

- Ingen var heldigvis så skadet, men vi beholder storparten på sykehus og legevakten over natta for sikkerhets skyld, konstaterer legen.

VAR FØRSTE LEGE PÅ STEDET: - Det verste som kan skje når man blir truffet av lynet, er innvendige brannskader, sier Bjørn Gunnarsson
HÅRET REISTE SEG PÅ JAN IVAR KØRRA: Mange hadde paraplyer, så lynet slo ned overalt i mengden.