Gnistrende mellom Ap og sentrum

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti beskylder hverandre for bare å ha hatt taktiske grunner da de forhandlet om det reviderte nasjonalbudsjettet. Forhandlingene endte med brudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Synspunktene ble framsatt i debatten om budsjettet Stortinget i dag.

Det gnistret mellom Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland og parlamentarisk leder i KrF, Einar Steensnæs, i debatten om revidert nasjonalbudsjett fredag.

- Hvorfor har regjeringspartiene invitert Ap til samarbeid når de har inngått en avtale med Høyre og Fremskrittspartiet som gjør et samarbeid umulig, spurte Jagland.

Indignert

- Nå er jeg indignert. Ap styrte forhandlingene bevisst mot områder der de visste at vi hadde inngått avtaler med H og Frp. Skulle vi bytte politisk troverdighet og moral mot en avtale med Ap om revideringen? Hvilken tillit ville vi da bli møtt med neste gang - fra Ap og fra de andre partiene, svarte parlamentarisk leder Einar Steensnæs (KrF).

- Et merkelig ambisjonsnivå. Hvem styrer regjeringens politikk? Lar den Ap styre seg inn i favnen til Høyre og Frp? Senere i debatten vil det vises at det er Frp som styrer regjeringen, sa leder i Sosialistisk Venstreparti Kristin Halvorsen.

Steensnæs svarte henne med at bruddet i forhandlingene med Ap kom fordi partiet krevde fjernet aksjerabatten for ikke-børsnoterte selskaper på 35 prosent. Denne rabatten var en del av budsjettavtalen regjeringen inngikk med Høyre og Frp før jul.

- Denne avtalen kunne vi ikke gå i fra. Forhandlingsrammene med Ap var derfor noe innsnevret, men vi var ikke bundet på hender og føtter, mente han.

Ingen ære

Jagland levnet ikke regjeringspartiene mye ære for innsatsen med det reviderte budsjettet. Han hevdet at regjeringen er handlingslammet i den økonomiske politikken på grunn av avtalen med Høyre og Frp. Ifølge Jagland er to ting hellige for regjeringen og stortingsflertallet: kontantstøtten og ingen skatteøkning for de rikeste.

- Det regjeringen nå gjør er å tilby Høyre og Frp skattelettelser og salg av statlige aksjer for å få dem til å være med på økt CO2-avgift. Det er en avgiftsøkning som ikke er noen innstramning, sa Jagland.

Han mente behandlingen av det reviderte budsjettet viser at regjeringen sitter uten initiativ.

- Slik kan det ikke fortsette, mente han.

Han avviste spørsmål fra Frp-leder Carl I. Hagen om at synspunktet innebærer at Ap ønsker å overta regjeringsmakten igjen.

- Vi stiller oss til rådighet for en aktiv opposisjonspolitikk, sa Thorbjørn Jagland.

(NTB)