Günther Grass: Nobel og grassat

Den største overaskelsen var at Nobelprisen i år ikke var noen overaskelse. Günter Grass\' navn har stått høyt på favorittlista i mange, mange år. Han er en stor forfatter og en viktig kritisk stemme i det forente Tysklands samfunnsdebatt - de eneste som måtte være i tvil om hans status måtte være det norske tollvesen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GORDON HØLMEBAKK

- Jeg skulle egentlig spist middag med Grass i Danmark for 14 dager siden. Det kan jeg angre på nå, sier Gordon Hølmebakk, som i nesten 40 år hadde kontakt med Grass som redaktør for oversatt litteratur på Gyldendal.

- Men jeg har vunnet en flaske rødvin. Jeg veddet på at Grass ville få prisen i år eller i løpet av de neste par årene. Det var et trygt veddemål. Det var bare et spørsmål om tid.

- Hva kjennetegner Grass\' diktning?

- Han voldsomme, eruptive kraft, og en utrolig frodighet. Tysk litteratur ville sett annerledes ut uten ham.

- Hvor hørte du først om ham?

- I forbindelse med Gruppe 47, der noen ba meg være oppmerksom på en forfatter som skrev under pseudonymet Grass. Så kom «Blikktrommen», og den fikk vi ut i Norge allerede året etter, i 1960.

- Så han heter ikke Grass?

- Ikke fra fødselen, men Grass er et navn som passer ham godt. Han ser ikke akkurat ut som en forfinet dekadent tysk intellektuell. Han slår hardt i bordet når det trengs. Jeg husker jeg skulle hente ham på Fornebu. Da hadde han vært på en fyllekule i London, og ansiktet hans så ut som en uoppredd seng. Det norske tollvesenet tenkte vel sitt, og tok ham rett inn til kroppsvisitering. Jeg måtte redegjøre for hvem mannen egentlig var.

JANNEKEN ØVERLAND

- Det vi først og fremst vil gjøre, er å få ut «Blikktrommen» i nytt opplag, samt prøve å få framskyndet utgivelsen av Grass\' siste bok «Mitt århundre» til november, sier redaksjonssjef for oversatt skjønnlitteratur i Gyldendal, Janneken Øverland.

- Prisen har jo bare betydning for mange når det er noe man faktisk kan lese. Det er tilfellet med Grass. Han er også en fantastisk illustratør.

GEIR MORK

- Dette er flott, en lykkedag, sier forlagssjef i Gyldendal, Geir Mork.

- At Günter Grass vinner Nobels litteraturpris, er så opplagt riktig. Det er en ukontroversiell pris til en kontroversiell dikter. Det har vært konstant uro omkring Grass. Etter murens fall vakte «En lang historie» mest bråk. Det har derimot ikke blitt så mye bråk omkring den siste boka hans.

BIRGIT MØHLHAUS

- Vi er svært stolte, og synes selvsagt Grass fortjener denne prisen, sier instituttleder ved Goethe-instituttet, Birgit Mühlhaus: - Grass symboliserer hele etterkrigsgenerasjonen. Prisen får han for hele sitt arbeid. Grass var aktiv i etterkrigsgruppen 47, som ble etablert i 1947. Gruppen jobbet for litteraturen i en vanskelig tid i Tyskland. Grass er også interessant fordi han er så politisk engasjert, han er mer enn en historieforteller.