Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«God aften mine damer, herrer og negre»

- Vi vet at Hans-Holger ikke er rasist, sier styret i Metro, der hodene ruller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Denne uka har vært en tung uke for det Londonbaserte selskapet Metro som gir ut gratisaviser over hele verden.

Den svenske bedriftslederen Hans-Holger Albrecht måtte i dag trekke seg fra styret. Og USA-sjef Steve Nylund forlater stillingen og går over i en ny. Begge trekker seg på grunn av rasistiske uttalelser.

Penislengder

Det var i en festmiddag i april 2003 Nylund tabbet seg ut. Metro international var på salgskonferanse i nærheten av Roma, og alle toppsjefene for verdens Metroaviser var til stede på det kostbare arrangementet, der det blant annet var fri bar.

Anledningen var feiring av salgssuksessen og motivasjon videre. På lørdagens galla, som holdes hvert år, har det vært tradisjon at noen ved bordet forteller en morsom historie eller synger en sang før desserten for å bryte isen.

Men ifølge flere som var på festen ble stemningen plutselig ike så hyggelig lenger. Steve Nylund reiste seg for å representere sitt bord.

- Jeg skal fortelle en vits, sa Nylund, som begynte å legge ut om størrelsen på kjønnsorganet til svarte menn, som han kalte «niggere».

- Jeg ville bare forsvinne under bordet, forteller en som var til stede på festen.

POPULÆR: 
Metro har gitt ut aviser i Boston siden 21. mai 2001 og har en leserskare på 300.000 daglige lesere. Her deler en ansatt ut aviser i byen. Foto: AP Photo/Angela Rowlings
POPULÆR: Metro har gitt ut aviser i Boston siden 21. mai 2001 og har en leserskare på 300.000 daglige lesere. Her deler en ansatt ut aviser i byen. Foto: AP Photo/Angela Rowlings Vis mer

- Alle amerikanerne og de fra Sør-Europa var sjokkerte, men alle de nordiske lo, fortsetter han.

Mannen forteller til Mediachannel.org at en slik type rasistisk humor var vanlig i Metro da han jobbet der, og det var Nord-Europeere som sto for vitsingen.

- Kulturen oppfordret til det. Selskapet drives av rasistiske mennesker, sier mannen.

Albrecht på sin side tabbet seg ut i august samme år.

På middagen for Metroansatte på Hilton i Stockholm åpnet han talen sin med setningen «good evening ladies, gentlemen and niggers».

Ikke rasist

- Vi vet at Hans-Holger ikke er rasist. Det var en dum uttalelse som han nå tar fullt ansvar for, sier Vigo Carlund, styreleder i Metro til Aftonbladet.

- Steve Nylund har også opptrådt ansvarsfullt og kommer ikke til å fortsette som president for den amerikanske operative organisasjonen. Den posten forlater han, fortsetter Carlund.

Skandalen ble kjent i Mediachallen.orgmandag. New York Times kjøper 49 prosent av Metros Boston-utgave, men nå spekuleres det i om selskapet forsøker å komme seg ut av avtalen, etter trussel om Metro-boikott og mediaoppslag denne uka.

Albrecht forsvarer seg og sier det hele var en spøk og et sitat fra den tyske presidenten Heinrich Lübke, som skal ha sagt dette på et statsbesøk i Afrika.

- Jeg tar ansvar for min uheldige uttalelse og dens uforutsette konsekvenser, skriver Albrecht i en pressemelding. Han har sittet i Metros styre siden 2002.

Nylund skal fra nå av ta seg av internasjonale forretninger i selskapet.

Rydder opp

Metro har bestemt seg for å fokusere mer på etiske spørsmål.

- Det er egentlig ikke noen ny policy. Vi har hele tiden hatt nulltoleranse når det gjelder alle former for rasisme. Nå forsterker vi dette slik at alle ansatte er bevisst på hva som gjelder, opplyser styreleder

I USA ansetter selskapet en spesialist på etiske spørsmål og de ansatte skal nå få videreutdanning på temaet.

- Jeg har vanskelig for å se at det finnes noe annet selskap som kommer til å ha sterkere regler på dette området, sier Carlund.

Metro har vokst seg til å bli en formidabel suksess. I dag gir selskapet ut 42 ulike utgaver av gratisavisa i 63 byer i 17 land.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media