- God bedring, Åslaug

Det politiske Norge sender hilsner til Åslaug Haga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Per Edgard Kokkvold i Norges Presseforbund vil ikke kritisere enkeltmedier for dekningen av forhold rundt Åslaug Haga (Sp), men mener det samlede omfang er i overkant stort.

Statsråden og Senterparti-lederen ble lørdag sykmeldt i tre uker, men det er ikke gitt noen offisiell begrunnelse for sykmeldingen.

- Det er ikke vanskelig å skjønne at det samlede medietrykket har vært en belastning for Åslaug Haga. Jeg opplever dimensjonen i saken som litt forstyrrende. Det er viktig at hver enkelt medarbeider og redaktør tenker over dimensjonene i egen dekning. Små bagateller kan lett bli store når alle medier føler eierskap til én og samme sak, sier Kokkvold til NTB.

Han anmoder norske redaktører, journalister og fotografer om å respektere sykmeldingen i den forstand at Haga får nødvendig ro og hvile. Det betyr ikke, understreker Kokkvold, at ikke pressen skal skrive om nye forhold som måtte dukke opp.
God bedring-hilsener
Hele det rikspolitiske Norge sendte lørdag god bedring-hilsener til Åslaug Haga med ønske om at hun blir frisk og rask igjen om tre uker.

- Nå er det viktig at Åslaug får ro til å bli frisk igjen. Jeg ser fram til å ha henne tilbake på jobb om tre uker. Jeg har snakket med henne og ønsket henne god bedring, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i en kommentar til NTB.

Senterpartiets 1. nestleder Lars Peder Brekk sier at hele Senterpartiet står bak lykkønskningen, og at han går inn i ledervervet i partiet de neste tre uker i henhold til normal prosedyre.


- Hvil deg


Tidligere statsminister Bondevik sier til NTB via sin mediekontakt Øystein Mjærum at han håper Haga får nok hvile og at hun kommer tilbake i politikken med full kraft. Hilser gjør også Bondeviks etterfølger Dagfinn Høybråten.

- Åslaug Hagas uttalelse sist torsdag om at nok er nok, var et sterkt uttrykk. Og jeg ønsker henne god bedring og håper at hun kommer frisk og rask tilbake så snart som mulig, KrF lederen til NTB.

Også Erna Solberg ønsker Haga god bedring.

En kort melding formidlet gjennom Høyres hovedorganisasjon heter det også at Solberg ønsker Haga velkommen tilbake om tre uker når sykmeldingen er over.

Ingen av de rikspolitikerne som NTB snakket med lørdag middag ønsker å koble det offentlige søkelys den senere tid med Hagas sykmelding.

Skylder ikke på mediene

Åslaug Haga har også tidligere denne perioden vært sykmeldt. Høsten 2006 var det høyt blodtrykk som holdt henne borte fra jobb i noen uker. Og hennes nærmeste rådgivere vil ikke legge skylden på mediene.

- Sykmeldingen har en medisinsk begrunnelse som er gjort av en lege, sier statssekretær Guri Størvold (Sp), en av Hagas aller nærmeste medarbeidere.

SYKEMELDT: Åslaug Haga er sykmeldt i tre uker. Foto: Jacques Hvistandahl / Dagbladet
SYKEMELDT: Åslaug Haga er sykmeldt i tre uker. Foto: Jacques Hvistandahl / Dagbladet Vis mer

Størvold sier at det på ingen måte er medienes skyld at Haga nå er sykmeldt. Bakgrunnen for sykmeldingen er en medisinsk vurdering og innholdet i den er et forhold mellom legen og Åslaug Haga, sier Størvold til NTB.

Søndag vil det bli tatt stilling til hva slags følger sykmeldingen vil få for olje- og energiministerens planlagte program de kommende ukene.


- Krevende
I statsrådens fravær vil det daglige arbeidet i departementet bli ledet av statssekretær Liv Monica Stubholt. Størvold innrømmer at de siste dagene har vært vanskelige.

- Det er krevende på den måten at vi må gjøre en stor jobb i tillegg til alt det andre arbeidet i departementet. Det blir lange dager.

En innbitt og kampvillig Åslaug Haga innrømmet sist torsdag at hun har vurdert å trekke seg som statsråd.

- Jeg har TV-team hengende rundt huset. Jeg har barn som kommer bleike hjem fordi vi er en familie som er fullstendig invadert, sa Haga. Olje- og energiministeren utdypet overfor NTB at hun har opplevd de siste ukene som krevende, selv om hun medga at hun har begått feil i forbindelse med private disposisjoner.

(NTB)

ØNSKER GOD BEDRING: Høyre-leder Erna Solberg ønsker Haga god bedring og velkommen tilbake om tre uker.
-HVIL DEG: Og kom tilbake i full kraft, er beskjeden fra tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF).