Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

God blanding for norske Cannes-filmer

«Den brysomme mannen» får glimrende kritikker, og «Uro» mer blandet, etter norsk films første store inntreden på filmfestivalel i Cannes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CANNES (Dagbladet): «Akkurat når vi forbereder oss på en reprise av «Groundhog Day», overgår Lien og Schreiner våre forventninger med et hysterisk komi/horror-stykke», skriver screendaily.com i sin anmeldelse av "Den brysomme mannen" - og hyller regissør Jens Lien og manusforfatter Per Schreiner.

Samme amerikanske nettsted omtaler også filmen som «en mørkt og komisk norsk fabel», og skriver at hovedrolleinnehaver Trond Fausa Aurvåg løfter filmen med et «hardt prøvet, stimfilm-komisk ansikt og en sikker sans for timing» som gjør ham til et «passende tragikomisk hverdagsmenneske».

Variety skriver i sin anmeldelse at bruk av lyd og umulig rom gjør at «Den brysomme mannen» kan ligne på David Lynchs verden, og at «den kalde paletten» som brukes til å male fram figurer og landskaper bringer fram minner om den svenske regissøren Roy Andersson og hans film «Sanger fra andre etasje».

Variety tror filmen kan finne et marked blant nisje-distributører utenfor Norge, og at den kan finne et kinopublikum som ser etter noe utenom det vanlige.

Samme tidsskrift mener at den andre norske filmen, «Uro», opprettholder intensiteten den første timen for så å bli underminert av sin egen flate palett mot slutten.

Variety mener også at det er nok av talent i filmen til at den vil gjøre det bra i skandinavisk territoritum, men neppe lenger ut i Europa og verden. Variety mener at spesielt Nicolai Cleve Broch, men også Ane Dahl Torp, gjør gode skuespillerprestasjoner:

«Hans intense, kontrollerte spill fanger fint inn den plagede karakteren som raser fremover for å slippe å metaforisk sett se seg tilbake».

Variety skriver også at effekten med håndholdt kamera fungerer i forhold til å fange spenningen og farene i underverdenen, men liker ikke overfiltreringen som vasker enhver farge ut av filmen.

EN BRYSOM MANN: Hovedrolle i "Den brysomme mannen" tolkes av Trond Fausa Aurvåg. Og det gjør han bra, mener utenlandske anmeldere. FILMWEB
EN BRYSOM MANN: Hovedrolle i "Den brysomme mannen" tolkes av Trond Fausa Aurvåg. Og det gjør han bra, mener utenlandske anmeldere. FILMWEB Vis mer

Screendaily.com er ikke mer enn brukbart fornøyd, og mener at hovedpersonens bakgrunnshistorie ikke kommer godt nok fram. Tidsskriftet/nettstedet er fornøyd med Brochs måte å spille på, men kunne ønsket at forholdet til hans mor ble bedre utdypet. «Uro» blir teknisk sett sammenlignet med filmer av Michael Mann. Screendaily.com mener at den norske filmen er effektiv, men dog i en annen skala enn nevnte Manns eller Scorseses filmer.

NOK TALENT: Filmanmeldere mener at Ane Dahl Torp og filmen "Uro" har nok talent, men at den ikke når helt opp i europeisk sammenheng.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling